Ostudné plýtvání státních peněz. Rozlučka či welness za statisíce

Rozlučka zaměstnanců za 300 tisíc korun, wellness pobyty za téměř 600 tisíc korun nebo nesmyslné členství generálního ředitele a dalších zaměstnanců v různých organizacích, to jsou podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) jen některá nehospodárná pochybení agentury CzechTourism.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

NKÚ oznámil podezření na nehospodárné používání státních peněz agenturou CzechTourism. Agentura měla také porušit několik zákonů. Celkem by se mělo jednat o částku ve výši téměř 20 milionů korun.

Kontrola se týkala hospodaření agentury CzechTourism a Centra pro regionální rozvoj (CRR) v letech 2012 až 2014. Kontroloři prověřili více než 326 milionů korun a majetek v hodnotě 294 milionů korun. Agentura v několika případech porušila zákon, CRR z kontroly vyšlo výrazně lépe.

Významnou oblastí, kde agentura chybovala, jsou veřejné zakázky, v řadě případů CzechTourism mohla vysoutěžit zakázky levněji. Například rozdíl v jedné ze zakázek tvořil něco přes pět milionů, přitom stačilo zažádat o doplnění dokumentace.

Agentura pochybila také v oblasti právních služeb, najatou firmu platila paušálně částkou 45 tisíc měsíčně a společnost ani nemusela vykazovat, kolik práce v daném období vykonala.

Jestliže část zakázek CzechTourism zadával bez ohledu na výslednou cenu, tak v případě nakupování letenek nesoutěžil dodavatele vůbec. I když agentura věděla, že za rok nakoupí letenky minimálně za tři miliony korun, i přes to je nakupovala postupně. Během kontrolovaného období tak zaplatila za letenky deset a půl milionu korun.

NKÚ podal ještě před ukončením kontroly trestní oznámení pro porušení povinnosti při správě cizího majetku a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Proto ze zákona musel se zveřejněním výsledků této kontroly počkat do doby, než mu to orgány činné v trestním řízení umožní.
 

Témata: NKÚ | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky