Dva dny práce, pět dní volno. Ve Venezuele mění pracovní týden

Energetická krize ve Venezuele pokračuje. Proto vláda zavádí další opatření. Nově budou státní zaměstnanci pracovat jen v pondělí a úterý, informuje BBC.

Ilustrační fotografie
reklama

Již v únoru musela nákupní centra zkrátit otevírací dobu a začít si vyrábět vlastní elektřinu. Na začátku dubna pak prezident země Nicolas Maduro rozhodl, že v dubnu a květnu nebudou státní zaměstnanci pracovat v pátek.

Před dvěma týdny Maduro požádal venezuelské ženy, aby přestali používat fény. A na konci minulého týdne oznámila vláda, že bude po 40 dní vypínat na 4 hodiny elektřinu.

Nyní bude mít 2,8 miliónů státních zaměstnanců víkend od středy do neděle. „Ve veřejném sektoru se nebude pracovat ve středu, ve čtvrtek a v pátek s výjimkou základních a nutných úkolů,“ oznámil podle BBC viceprezident Aristobulo Isturiz.

„Požádali jsme o mezinárodní pomoc, technickou a finanční podporu,“ řekl portálu BBC prezident Maduro. „Mnoho zemí v regionu sužuje sucho způsobené jevem El Niňo, ale Venezuela měla největší spotřebu energie.“

Venezuelu sužuje také nízká cena ropy, která je hlavním vývozním artiklem. Proto zemi trápí hyperinflace. Opozice kritizuje vládu, že nezvládá vést zemi v období krize.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky