OKD tlačí na stát: Kupte nás, nebo necháme doly zkrachovat

Noví majitelé těžební společnost OKD tlačí na stát a hrozí dokonce i krachem společnosti. Uvažují o tom, že neprodlouží termín, který dali státu pro dosažení dohody ohledně státního podílu na restrukturalizaci OKD. Nově chtějí firmu prodat státu za méně než 4 miliardy korun.

OKD, Důl Paskov
reklama

Skupina AHG se chce za velké peníze zbavit OKD, podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka je to ale zcela nevýhodné. Místo 3 miliard, které skupina požaduje, nabízí ministr novému vlastníkovi OKD symbolickou cenu.  

"Akcie, které vlastní, jsou vlastně bezcenné, a tak je možné mluvit o prodeji za korunu," vyjádřil se k situaci Mládek. Podle ministra je možným řešením koupě pohledávky, která by státu dala možnost mít silnou pozici ve věřitelském výboru. O tom ale rozhodne vláda.

"Ta firma je vytunelovaná, ale není možné aby nám někdo dával ultimátum," řekl ministr financí Andrej Babiš.

Zástupci společností NWR a OKD dnes zaslali vládě dopis,ve kterém vysvětlují, že pokud se nenajde společné řešení tento týden, budou muset kvůli úsporám nákladů a zachování zbývající likvidity přijmout závažná rozhodnutí.

"Budeme čekat, co se stane, a pokud by došlo k nějaké insolvenci nebo k nějakému propouštění horníků, tak určitě budeme akční," dodal Babiš.

Těžební společnost je ztrátová i přes úsporná opatření. Ohrožena jsou pracovní místa téměř deseti tisíců horníků a navazujících profesí. Podle analytiků s poklesem cen uhlí se zvyšuje zadlužení těžební společnosti.

Témata: OKD

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky