Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi přecházejí z pivních lahváčů na plechovky. Jaké pivo máte rádi vy? Hlasujte v anketě

Pivo, ilustrační fotografie
Pivo, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pivo v lahvi nebo v plechu? Dosud v Česku platilo rozhodně to první, ale pomalu se to začíná měnit. Čeští pivaři jsou se svojí nízkou spotřebou plechovek sice stále evropským unikátem, ale pohodlnost vítězí - nechtějí se tahat se zálohovaným sklem a sahají stále častějí po pivu z plechu. Zjistila to MF Dnes.

Zvyky Čechů při konzumaci tradičního nápoje se mění. Výrazně roste obliba piva v plechovkách, které začínají vytlačovat tradiční obal pro pivo – skleněnou lahev. 

Ukazují to čerstvé statistiky Českomoravského svazu pivovarů a sladoven. Podle nich byly plechovky jediným obalem, jejichž prodeje rostly: za rok stouply o 125 procent a jejich podíl dosáhl už sedmi procent celého trhu.

Za větší oblibou plechovek je především pohodlnost zákazníků. "Je to jednoduše změna chování spotřebitelů, mladší ročníky preferují plechovky. Svoji roli bude hrát i zrychlené životní tempo a neochota vracet prázdné lahve,“ říká Tomáš Maier z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity.

A vedle toho se cena plechovkového piva srovnává s cenou lahvového. Přesto je Česko podílem prodaného piva ve skle stále unikátem: podíl plechovek v Evropě je v průměru téměř čtyřikrát vyšší než u nás.

Témata:  pivo

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.