Škoda Plzeň se v tichosti přestěhovala do Tichomoří

Škoda Plzeň, průmyslový gigant a dlouholetý příjemce veřejných zakázek v řádu desítek miliard, přestěhoval sídlo na Marshallovy ostrovy. Uvádí to v pátek server Aktuálně.cz.

reklama

Marshallovy ostrovy jsou ve světě byznysu známy jako jedno ze tří míst na světě, kde lze nejlépe utajit skutečné vlastníky akcií, upozorňuje server.

Tato zpráva přichází v době, kdy policie prověřuje stopu vyšetřovatelů ze Švýcarska, že by vedle veřejně deklarovaných obchodníků mohl mezi majitele Škody patřit i nedávno odvolaný šéf energetického gigantu ČEZ Martin Roman, píše Aktuálně.cz.
 
Roman však možnost, že by měl majetkový podíl ve Škodě, opakovaně a kategoricky vylučuje.

To, že se Škoda Plzeň přestěhovala do Tichomoří, dokládá výpis z kyperského obchodního rejstříku, který má Aktuálně.cz k dispozici. Na tichomořských Marshallových ostrovech je zapsána firma Maranex Finance Ltd., které patří 6800 akcií kyperské společnosti Skoda Industry (Europe) Ltd. Dalších 13 200 akcií v hodnotě 24,22 koruny drží firma Conitor Terra Ltd. z britského ostrova Guernsey.
 
Skoda Industry (Europe) je přitom od března jediným vlastníkem Škody Transportation, a.s. - mateřské společnosti několika dalších firem, které zbyly z původního holdingu Škoda Plzeň.
 
V reakci na zjištění Aktuálně.cz Škoda Transportation v oficiálním stanovisku připouští, že její akcie drží společnosti Conitor a Maranex.

Témata: škoda plzeň

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky