Šéfka ERÚ Vitásková: Elektřina zdražovat nebude

Hostem pořadu Vaše téma byla předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. A o témata nebyla rozhodně nouze. Řeč byla především o plánovaném zdražování elektřiny. Vitásková tvrdí, že tomu zabránila. A také, že soudní rozsudek nad ní připomíná procesy padesátých let...

Ilustrační fotografie
reklama

Alena Vitásková je ženou, o které se v poslední době velmi často hovoří. Krajský soud v Brně ji odsoudil za to, že dvě solární elektrárny v Chomutově dostaly od jejího úřadu neoprávněně licence pro provoz. Nepravomocný rozsudek ji za to poslal na 8,5 let do vězení. Šéfka ERÚ se cítí nevinná a na svou funkci nehodlá rezignovat.

"To je celé politický proces jako z 50. let. Díkybohu tady nemáme trest smrti. Nemůžu se s tím smířit. Ani v jednom úředním postupu jsem nechybovala," bránila se Vitásková.

Že by pro ni byla možností milost od prezidenta, ji ještě nenapadlo. "Milost? To se zeptejte pana prezidenta. To už je tak vysoká hram, že si nedovolím spekulovat. Pevně věřím, že odvolací soud mě osvobodí, pokud nebude postupovat na politickou objednávku," dodala.

Zdraží elektřina nebo ne?

O Aleně Vitáskové se mluví i v souvislosti se změnami tarifního systému plateb za elektřinu, které její úřad připravoval. Proti novým tarifům se ale zvedla vlna kritiky a Vitásková nakonec expertní tým, který je připravoval, rozpustila.

Budou tedy platit nové tarify nebo ne? "Ať se lidé nebojí. Já to nedovolím. Já jsem národní regulátor a reguluju národní trh. Ten má jiná specifika než třeba trh v Německu. U nás je po generace zvyklostí trávit volný čas na zahrádkách a na chatách. Vzít těm lidem možnost tam svítit a topit není správné," řekla v pořadu Vaše téma Vitásková. "Já jsem zachránila občany České republiky od toho, aby tyto nesmyslné tarify platili," prohlásila.

Zajímají-li vás detaily o tom, kolik v budoucnu budeme platit za elektřinu a zda se skutečně podaří její skokové zdražení zastavit, poslechněte si celý záznam pořadu.

Alena Vitásková vystudovala VUT Brno, fakultu pozemních staveb. Od roku 1974 pracovala na různých pozicích v Severomoravské plynárenské, a. s., Ostrava, naposledy ve funkci generální ředitelky a místopředsedkyně představenstva. V letech 2001–2003 působila ve společnosti Transgas, a. s. a RWE Transgas, a. s., ve funkci předsedkyně představenstva a generální ředitelky. V období 2004–2006 byla předsedkyní představenstva Pražské teplárenské, a. s. Byla prezidentkou Klubu plynárenských podnikatelů ČR.

Témata: energetika | elektřina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky