Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlato: jediná jistota v dobách nejistých

Zlato, ilustrační fotografie
Zlato, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V současné nejisté ekonomické situaci a vývoji na finančních trzích je velmi obtížné najít prostředek, který přinese investorům určité zhodnocení. Je důležité, aby dané aktivum bylo bezpečné a nedocházelo k velkým výkyvům a případným ztrátám. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Dnešní akciový trh vstoupil do medvědího trendu a trh s ropou atakuje další nová minima. Je tedy obtížné najít takovou skupinu aktiv, do kterých je možné investovat, aniž by člověk přišel o určitou míru jistoty. V moři červených čísel se každopádně objevuje jedna oáza klidu, a tou je zlato.

Hlavním smyslem investování vlastních prostředků do zlata je ochrana svého kapitálu v nejisté a rozbouřené době. Zlato, jak známo, těží z nejistoty, a ta se teď v globálním světě opět projevuje naplno. Je také patrné, že rok 2016 začal ve srovnání s jinými aktivy a komoditami pro zlato velmi dobře.

Zlatý standard

Přestože se zlaté mince využívály v obchodních vztazích v Číně již od 8. století, další tradiční spotřebitel zlata – Indie, využívala zlato nejen pro šperkařství, ale zejména jako hlavní směnnou obchodní jednotku, a to o několik set let dříve zejména ve formě mincí a zlatých prutů.

Svět byl oficiálně ve zlatém standardu v letech 1881–1913. Bylo to jedno z nejstabilnějších období napříč světem a mohlo by pokračovat v podstatě stejným způsobem, nebýt první světové války. Dokonce i během brettonwoodského systému docházelo k rychlému růstu a inflaci, která byla pod kontrolou. 

Se zvýšenými intervencemi centrálních bank ale přišlo období zadlužování, tištění peněz a přibližování se prahům globálních finančních krizí. V současné době je svět svědkem nebývalých intervencí centrálních bank. Růst aktiv centrálních bank k HDP všech hlavních světových ekonomik stále pokračuje. S dalším čerstvým kolem kvantitativního uvolňování, jenž bylo oznámeno v Japonsku a Evropské unii, se zdá, že toto šílené tištění a zvyšování peněžní zásoby nebude brát konce.

Chování zlata vůči poklesům cen akcií

Světová ekonomika je jak na jehlách, měnové války mezi národy se rychle zvyšují. Hovoří se o odchodu Velké Británie z EU (Brexit); toto společenství se pohybuje na kluzkém svahu a může být dějištěm další velké krize. To je jen pár událostí, které hýbou světem a nejistoty, které vyvolávají, nahrávají do karet žlutému kovu. 

Slavný komoditní guru Jim Rogers často uvádí, že americký dolar je velmi chybná investice. Také miliardář a investor Stanley Druckenmiller, který mimo jiné spolupracoval s Georgem Sorosem, vidí zlato jako „dlouhý běh” s úspěšným cílem. Nevěří euru ani akciím. Ekonomické podmínky tomu rovněž přispívají a mohly by být využity k opětovnému nastolení zlatého býčího trhu.

Témata:  zlato

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy