Prodat auto přes inzerát, nebo přes bazar?

Rozhodli jste se prodat své staré auto? Můžete si zkusit podat inzerát, ale bez rizik a problémů se to neobejde.

Ilustrační fotografie
reklama

Když se rozhodnete prodat své ojeté auto, máte dvě možnosti, jak ho poslat dál do světa. Buď můžete oslovit profesionálního obchodníka s ojetými vozy, nebo můžete zkusit štěstí sami a auto prodat přes soukromý inzerát. Obě cesty mají svá pro a proti, ale prodej přes inzerát je často rizikovější a méně spolehlivý.

Předně je třeba si uvědomit, že plno zájemců o koupi ojetého auta soukromým inzerentům nedůvěřuje a raději se obrací na prověřené prodejce ojetých vozů s velkým výběrem, kteří poskytují záruky a profesionální služby včetně možností výhodného financování nebo pojištění vozu.

Lidé se většinou bojí, že při prodeji auta do bazaru dostanou výrazně nižší výkupní cenu. Riskují ale, že budou čekat velmi dlouho, než se na jejich auto někdo ozve. Navíc musí veškerou agendu spojenou s prodejem vozu zařizovat sami. Mnohdy tak realizují desítky telefonátů a zkušebních jízd bez toho, že by vůz nakonec prodali. Žádané vozy samozřejmě svého kupce najdou trochu rychleji, ale i tak mohou na nového majitele čekat i několik měsíců. Jejich cena navíc mezi tím klesá.

Pokud však chcete, aby vás prodej vozu co nejméně časově zatěžoval, byl rychlý a vůz se prodal za reálnou cenu, bude lepší obrátit se na profesionály. "Přebíráme veškeré garance a záruky za vykoupený vůz a prodávající dostane peníze v hotovosti na ruku,“ říká například Pavel Foltýn z Auto ESA a doplňuje: "Celý proces trvá několik desítek minut a zákazník se nemusí starat ani o případné reklamace vozu od nového majitele.“

Naopak v případě, že majitel prodává vozidlo sám, ručí za případné vady a musí s novým majitelem tyto reklamace řešit. V případě prodeje vozu do autobazaru tyto starosti odpadají.

Vy tak dostanete peníze na ruku a o nic jiného se vlastně už nestaráte. "Vyřídíme veškerou administrativu spojenou s přepisem vozu a pomůžeme i se zrušením povinného ručení,“ vyjmenovává další výčet výhod Foltýn.

Jako prodávající si sice můžete udělat hrubou představu o ceně svého auta podle toho, jak se pohybují ceny srovnatelných aut na trhu, ale nikdy nemáte jistotu, že vždycky dostanete tolik. Seriózní autobazary ale nabízejí orientační ocenění vozu i po telefonu nebo prostřednictvím webových stránek. "Pomocí jednoduchého formuláře nabízíme na našich stránkách možnost okamžitého ocenění vozu online,“ dodává Pavel Foltýn z Auto ESA.

Když chcete mít jistotu, že za své auto dostanete vždy domluvenou kupní cenu a nebudete se už muset o nic dalšího starat, obraťte se s jeho prodejem raději na prověřeného obchodníka s ojetými vozy. Ten za vás zařídí potřebnou administrativu a je zárukou toho, že peníze dostanete hned a na ruku.

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky