Babiš naděluje: Po pivu chce levnější DPH i na vodu a nealko

Jako by už začal předvolební boj - ministr financí Andrej Babiš nepřestává chrlit další nápady, jak jít na ruku hospodským, které chce ale zároveň "podusit" elektronickou evidencí tržeb (EET). Nově prohlásil, že po pivu bude prosazovat nižší DPH i na nealkoholické nápoje.

Andrej Babiš
reklama

"Doporučím, aby voda byla také v desetiprocentní sazbě, a můžeme přemýšlet i o nealkoholických nápojích vůbec," prohlásil Babiš pro Právo. "Voda by rozpočet přišla na 15 miliónů a nealko na zhruba padesát miliónů ročně," dodal ministr financí pohotově účet za to, kolik by to stálo.

Jde o další Babišův návrh na snížení DPH. Nejprve totiž oznámil, že bude prosazovat snížení DPH u sudového piva - na nejnižší 10% sazbu. Ani Babiš nezastírá, že to souvisí s jeho plánem zavést elektronickou evidenci tržeb (EET): " DPH na pivo chci snížit, abych podpořil projekt EET, který má vybrat 18 miliard korun ročně. Kvůli němu snižujeme DPH u jídla a nealkoholických nápojů v restauracích z 21 na 15 procent."

Za svůj nápad to Babiš pěkně schytal především od opozice, která to označila jen za populistické gesto. Nejnověji se ke smršti kritiky přidali i odborníci na závislosti. "Ministrův návrh nepodporujeme a označujeme ho za nepromyšlený a nebezpečný," napsal za Společnost pro návykové nemoci předseda výboru a lékař Petr Popov.

Upozornil, že cena na půllitr piva by mohla v restauracích klesnout o několik korun. "S tím nemůžeme souhlasit, neboť cena alkoholu je nepřímo úměrně spjata s jeho spotřebou. Opatření by vedlo ke zvýšení konzumace piva v ČR. Zkušenosti z jiných zemí tuto obavu potvrzují," varoval Petr Popov.

Upozornil, že stát by měl postupovat úplně jinak: "Nejnověji odborníky doporučovaným opatřením je stanovení minimální ceny gramu alkoholu platné pro všechny nápoje." Podle Popova jde navíc Babišova snaha proti záměru vlády potlačovat konzumaci alkoholu, cigaret a dalších drog mezi českou populací.

Poslední krok ministra financí by teoreticky mohl vyhovovat každému: kromě piva by zlevnily i nealkoholické nápoje nebo voda podávaná v restauracích. Jde navíc i o zdánlivě logický krok, protože vláda nadále podporuje (v dosud neschváleném "protikuřáckém" zákonu) pravidlo, aby každá hospoda nebo restaurace prodávala nejméně jeden nealko nápoj levnější pivo.

Je ale docela dobře možné, že ani tyto daňové úlevy u DPH na pivo či nealko v hospodách, by k faktickému snížení ceny nemusely vést. Zisk by prostě shrábli majitelé restaurací, jak to ostatně Babiš kvůli EET plánuje. "Je to podpora malých hospod, to je pravda, ale na druhou stranu si myslím, že by se s pivaři ten hospodský měl podělit," řekl v Právu.

Témata: Andrej Babiš | dph

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky