RegioJet chce bez dotací provozovat všechny vlaky Ex, EC, IC

Železniční dopravce RegioJet, člen skupiny Student Agency, ve čtvrtek nabídl ministerstvu dopravy zajistit bez dotací ziskový provoz vlaků kategorií Ex, EC a IC na území České republiky. Informovala o tom společnost.

reklama

"V první fázi jsme připraveni zajistit provoz celé poloviny vlaků EC, IC na trase Břeclav – Brno – Praha, a to od prosince 2012. Stát tak ušetří více než 100 milionů Kč ročně, kvalita služeb zásadně vzroste," uvedl Aleš Ondrůj z marketingové komunikace firmy.
 
Jak dále sdělil RegioJet by nabídl stejně vysoký standard služeb jako na své první lince Havířov – Ostrava – Olomouc – Praha. Provoz této linky je podle Ondrůje už po prvních třech dnech od zahájení ziskový, kdy průměrná obsazenost se denně pohybuje přibližně kolem 80 procent.
 
"Vítáme jakoukoli diskusi, jakékoli úvahy vedoucí k tomu, že dráhy budou vedeny efektivněji. Oficiálně ale ještě nevím, že bychom dostali nějakou nabídku na toto téma, pokud má pan Jančura nějaké takovéto náměty, tak sem s nimi," reagoval na informaci pro agenturu Mediafax první náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl.
 
"Klíčové je, jestli je alternativní dopravce ochotný jezdit i v dobách, které nejsou tak atraktivní. Ono samozřejmě není problém, jezdit v ty klíčové špičky, ale my musíme zabezpečit dopravu i v dobách, kdy jezdí jenom určité množství lidí," upozornil Hampl. Připomněl, že jeho rezort má s Českými drahami uzavřenou desetiletou smlouvu. "Ta ale předpokládá možnost určité redukce v určitém rozsahu. I v příštím roce půjde zhruba o šestiprocentní redukci, zatím se ovšem netýká spojů mezi Prahou a Brnem," dodal náměstek.
 
RegioJet podle Ondrůje nepožaduje ani korunu z dotací na převzetí těchto spojů. "Jejich ziskové fungování a kvalitní služby zajistíme, jak je zvykem v západní Evropě, bez požadavku na dotace ze státního rozpočtu. Ušetřené peníze je možné pak investovat do zlepšení další infrastruktury, například do dobudování dálniční sítě nebo rekonstrukce silnic a dálnic," dodal Ondrůj.
 
Jak dále uvedl, firma vede oficiální jednání i s DB Bahn o zajištění provozu vlaků na trase Praha – Berlín – Hamburk namísto Českých drah, už předložila DB Bahn nabídku. DB Bahn podle Ondrůje deklarovalo, že se rozhodne do prosince, s kterým partnerem bude na této trase spolupracovat.
 
"Věříme, že se ministerstvo dopravy v době úspor rozhode ve prospěch úspornější a kvalitnější nabídky služeb. Současně to znamená nutnost vyčkat s finálními rozhodnutími o pořizování rychlovlaků pro ČD na zajištěný business plán a výkony, na které se tato vozidla nasadí," dodal Ondrůj.
 
RegioJet se svými vlaky od pondělí konkuruje Českým drahám na trati Havířov - Ostrava - Olomouc - Praha. Zatím provozuje tři páry spojení (tři v každém směru), během podzimu zvýší počet spojů na pět až šest párů v každém směru. Od prosince začne jezdit devětkrát denně v obou směrech. Některé spoje přitom budou zajíždět až do slovenské Žiliny.
 
Společnost chce od příštího roku převážet cestující i na Slovensku, a to na trati mezi Bratislavou, Dunajskou Stredou a Komárnem.
 
V prvním pololetí 2011 dosáhla skupina Student Agency obrat ve výši 2,85 mld. Kč, což je meziročně o 35 procent více, počet zaměstnanců vzrostl o zhruba 30 procent na 1300 zaměstnanců. Za celý rok 2011 pak skupina Student Agency zatím plánuje obrat ve výši 5,5 mld. Kč, tedy o miliardu více než v roce 2010.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky