Ceny benzinu a nafty stagnovaly: Kde načerpáte nejlevněji?

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu stagnovaly, benzin Natural 95 zůstal na hodnotě 34,91 Kč, nafta mírně zdražila o tři haléře na 34,30 Kč. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS.

660
reklama

„Příčinou stagnace cen pohonných hmot byl návrat distribučních marží z podprůměrných úrovní zpět k průměru,“ uvedl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum. Cena ropy Brent v průběhu minulého týdne na světových trzích klesala. „Příčinou byly makroekonomické faktory, kdy se investoři obávají zhoršení situace v předlužené Evropě a výrazného zpomalení hospodářského růstu ve světě,“ doplnil Čermák. Také ceny benzinu a nafty v Rotterdamu poklesly a distribuční marže se vrátily k průměrným hodnotám. „V neprospěch českých motoristů ovšem hrál kurz koruny vůči dolaru, kdy česká měna dále znehodnocovala. V následujících dnech se díky tomu dočkáme stagnace či mírného růstu cen pohonných hmot,“ dodal Čermák.
 
Nejlevnější benzin je k dostání v Jihočeském kraji (34,43 Kč), naopak nejdražší zůstává jižní Morava (35,44 Kč). Nejvíce vzrostly ceny na Vysočině (o 14 haléřů), naopak snížily se v Praze a Moravskoslezském kraji (o 14 haléřů).
 
Jihočeskému kraji patří prvenství také v případě nafty (33,76 Kč), nejdražší je stejně jako u benzinu Jihomoravský kraj (34,86 Kč). Největší nárůst cen zaznamenali motoristé v Karlovarském kraji (o 18 haléřů), naopak na Pardubicku se ceny o 16 haléřů snížily.
 
Meziměsíčně zdražil Natural 95 v průměru o 59 haléřů, nafta o 60 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 3,47 Kč (11 %), nafta o 3,82 Kč (12,5 %).
 
Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky