Pozitivní vývoj ekonomiky nahrává růstu mezd

Průměrná mzda v Česku ve 3. čtvrtletí podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostla meziročně o 944 korun, tedy 3,8 procenta, na 26.072 Kč. Mzdy reálně rostly i po odečtení inflace, a to o 3,4 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

„České ekonomice se daří a neustále klesá nezaměstnanost. V některých oborech však mají firmy problém najít kvalitní zaměstnance. Aby je vůbec získaly, musí jim nabídnout motivující podmínky, což často znamená vyšší plat. To jsou hlavní důvody pozvolného růstu mezd,“ tvrdí Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem bytové výstavby v České republice.

Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Takzvaný medián mezd ve 3. čtvrtletí podle ČSÚ činil 22.531 korun. Průměr zvyšuje menšina zaměstnanců s vyššími příjmy. Jednou z firem, která statistiku průměrných mezd zvyšuje, je i lídr bytové výstavby EKOSPOL. „Průměrná mzda našich zaměstnanců letos činila ve 3. čtvrtletí 53.630 korun. Jsme tak nejen nejlépe platící firmou v oboru, ale řadíme se mezi špičku v rámci všech společností v celé České republice. Milionový roční plat i u mladých manažerů u nás není vzácností. Mzda je ale vždy vázána na plnění jasně definovaných a měřitelných cílů. Nicméně opravdové hvězdy se nemohou motivovat jen velmi vysokým platem, nejsilnější motivací pro ně je rychlý kariérní růst a ponechání dostatku prostoru pro vlastní koncepce a ideje,“ podotkl Korec z EKOSPOLU, podle nějž tento systém odměňování láká do firmy tisíce lidí ročně. „Náročným několikakolovým výběrem ale projde jen malý zlomek z uchazečů. Další odpadnou ještě ve zkušební době. Ti, kteří zůstanou, pak patří k nejlepším, jaké český trh práce nabízí,“ dodává Korec.

Témata: CZK | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky