Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva křížící se “mosty” a jejich dopad na cenu zlata

Zlato, ilustrační fotografie
Zlato, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Poprvé v letošním roce má zlato pro globální investory a obchodníky větší váhu. Cena zlata překročila svůj 200 denní klouzavý průměr, což je z hlediska technických analýz považováno za významný krok, který má vliv na cenu zlata. I když k této situaci již v minulosti došlo, cena zlata byla skutečně v následujících měsících ovlivněna a vydala se na cestu směrem dolů. Uvidíme jak to bude tentokrát. Podívejme se na následující informace, píše Jakub Petruška, investiční analytik Zlaťáky.cz.

Cena zlata

Tento technický signál měl i významný vliv na růst a odstartoval poslední velký skok ceny zlata v polovině roku 2009 až do svého vrcholu v roce 2011. Byla to pro investory nezapomenutelná “jízda” z  860 USD na 1 923 USD za unci. Je otázkou, jak to bude v nejbližší době a zda se bude tato historie opakovat.

Druhým mostem ke křížení je 90 denní klouzavý průměr, který byl daleko spolehlivějším ukazatelem pro zlaté pohyby cen než 200 denní. V lednu tohoto roku byla cena zlata provokativně blízko k 90 dennímu klouzavému průměru, ale nedošlo k jejímu prolomení.

Význam 90 denního klouzavého průměru spočívá v tom, že již 3 krát během 16 let zlato porušilo tuto linii a naznačilo přechod od medvědího na býčí trh. Výrazný obrat v ceně zlata by mohl nastat v případě, že dojde k prolomení dlouhodobé hranice odporu 1 227 USD.

Zlatý katalyzátor

Co všechno se musí přihodit, aby se tak stalo. Je potřeba analyzovat, jak cena zlata reaguje na světové problémy a globální finanční krizi. Co přinese příští rok, co očekávat od světové ekonomiky, objeví se nějaká další krize nebo recese tak jako v roce 2008? Hlavní ekonom Citi Group Willem Buiter říká, že zpomalení čínské ekonomiky bude táhnout příští rok celý svět do další recese. Nedávná série US ekonomických údajů byla horší než se očekávalo. HSBC, jedna z největších světových bank předpokládá, že se výnosy amerických Treasures chystají k pádu ze 2 na 1,5 % a to v souladu s recesí. Titan z Wall Street odhaduje nižší cenu zlata z důvodu očekávání zvýšení úrokových sazeb ze strany FEDu a z důvodu kvalitnějších makrodat americké ekonomiky.

Všichni netrpělivě očekávají jak to všechno s úrokovými sazbami dopadne a jaké rozhodnutí přinese prosincové zasedání FEDu. Toto rozhodnutí, zda ponechají úrokové sazby beze změny nebo dojde k navýšení, bude mít vliv na cenu zlata. Je jen otázkou, jak velký tento zásah bude. Brzy se to již dozvíme.

Témata:  zlato

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy