Na migranty peníze jsou, na děti ne. Klokánky zachránil až sponzor

Zařízení pro týrané a ohrožené děti, které jsou známé taky jako klokánky, řeší už delší dobu vážný problém. Dostaly se do značných finančních potíží a žádaly vládu o dotaci. Jenže ta miliónový příspěvek zamítla. Až pomoc sponzorů dokázala Klokánky zachránit.

Ilustrační fotografie
reklama

Dlouhou dobu hrozilo, že by stovky dětí mohly přijít o domov. Bez pomoci by totiž klokánky musely zavřít. V České republice je v současné době 22 takových zařízení a dohromady poskytuje zázemí 310 dětem.

Fond ohrožených dětí, který zařízení provozuje, má totiž obrovské dluhy. Podle vedení fondu dluží pražské správě sociálního zabezpečení asi 22 milionů a 7 milionů za mzdy zaměstnancům. Některé zdroje mluví ale o částce až 126 milionů.

Jenže mimořádnou dotaci na jejich záchranu vláda zamítla. Podle ministryně práce Michaely Marksové by to nebylo spravedlivé vůči ostatním poskytovatelům sociálních služeb, které se chovají hospodárně a dluhy nemají.

Rozhodnutí vlády ale pobouřilo prezidenta Miloše Zemana. "Pan prezident vyjadřuje lítost, že se doposud nepodařilo nalézt třicet milionů korun pro Klokánky, které pečují o české děti, třebaže částka na pomoc imigrantů bude zřejmě vyšší," vyčinil vládě ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Nová šance a tajemný sponzor

Začíná se ale blýskat na lepší časy. Pražská správa sociálního zabezpečení povolila Fondu ohrožených dětí v minulých dnech splátkový kalendář na více než dvacetimiliónový dluh. Splácet ho budou dva roky. Díky němu dostal Fond také potvrzení o bezdlužnosti, čímž se Klokánkům otevírá i cesta k dotacím.

Už po rozhodnutí vlády neposkytnout Klokánkům mimořádnou dotaci, se Fondu ozvala spousta rozhořčených lidí, kteří nabízeli pomoc. Mezi nimi i tajemný muž, který Klokánku hodlá poskytnout milióny korun, píše čtvrteční Právo.

"Intenzivně jednáme s kupcem Klokánku v Kbelích. Kdyby nám převedl peníze, poslali bychom je obratem na finanční úřad. Ale už nyní víme, že i kdyby se tak nestalo, máme i druhou možnost, jak dluh umořit, díky sponzorským darům," řekl deníku ředitel Fondu Jan Vaněk.

Od krajů by Fond ohrožených dětí mohl v blízké době dostat 19 miliónů korun za péči, kterou poskytli už dříve. Kvůli dluhům jim ale peníze nemohli vyplatit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky