Řecko čeká téměř 100 procentní bankrot, uvádí CDS

Zadlužené Řecko během příštích pěti let čeká na 98 procent bankrot, vyplývá z posledního vývoje nákladů na pojištění státních dluhopisů proti bankrotu (credit default swap - CDS). V úterý o tom informovala agentura Bloomberg.

660
reklama

Německá kancléřka Angela Merkelová ale v úterý uvedla, že Evropa dělá vše, co je možné, aby zabránila bankrotu zadluženého Řecka. Podle ní by odchod země z eurozóny vyvolal dominový efekt, a proto je nutné se tomuto scénáři vyhnout za každou cenu.

„V 17členné měnové unii můžeme mít stabilní euro, pouze pokud zabráníme neřízenému procesu. Proto je naší hlavní prioritou vyhnout se nekontrolovatelnému bankrotu, který by zasáhl nejen Řecko. Nebezpečí by bylo velmi vysoké a mohlo by zasáhnout mnoho dalších zemí,“ dodala.
 
Během víkendu se vyrojily zprávy, že Německo studuje možnost bankrotu zadluženého Řecka. Německý ministr hospodářství Philipp Rösler připustil řádný bankrot Řecka. "Pro stabilizaci eura už nemůže být žádné tabu. To zahrnuje, je-li to nutné, řádný bankrot Řecka, pokud potřebné nástroje jsou k dispozici," napsal ministr v článku pro Die Welt.
 
V pondělí navíc náměstek řeckého ministra financí Filippos Sachinidis uvedl, že země má finance na svůj provoz pouze do října. Tím podtrhl význam další tranše záchranného balíčku Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Témata: řecko | bankrot

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky