Chystáte se na dovolenou do Turecka? Ministerstvo zahraničí vydalo toto doporučení

Ministerstvo zahraničí pravidelně aktualizuje seznam zemí, kterým by se čeští turisté měli vyhnout. Kvůli hrozícím teroristickým útokům varuje například před návštěvou Somálska, Keni, Čadu, Alžírska nebo Libye. Na seznamu je ale také třeba turisticky oblíbený Egypt. Teď úřad vydal také doporučení týkající se Turecka.

Ilustrační fotografie
reklama

„MZV ČR doporučuje všem návštěvníkům Turecka obecně zvýšenou opatrnost na celém jeho území, a to zejména při pobytu v místech s vyšší koncentrací osob," varuje rezort na svých stránkách. Cestovatelé by se před odjezdem měli informovat o aktuálním děním v zemi.

„Doporučuje se cestovat organizovaně a ve skupinách, vyhýbat se nočnímu cestování, autem jezdit po hlavních silnicích, apod. Při výběru místa ubytování je nutno se zejména přesvědčit, že se ubytování nachází v bezpečném místě," uvedl ministerstvo s tím, že turisté by se na frekventovaných místech (bazary, mořské pobřeží) měli vyhýbat přehnaně přátelským cizincům, nabízejícím sladkosti, pití nebo tabákové výrobky kvůli riziku omámení.

Zakázáno je v zemi fotit vojenské a policejní objekty, úřad také dodává, že nedoporučuje ani focení budov veřejných institucí.

Situace na jižním pobřeží je prý klidná a to i v turistických oblastech jak na Turecké riviéře, tak na Egejské riviéře, či v oblasti Bodrumu. Vzhledem k bezpečnostní situaci ale ministerstvo nedoporučuje cestovat na jihovýchod země, zejména do oblasti jižně a východně od jezera Van až k hranicím, včetně provincií Hakkari, Sirnak. Do dalších měst na tomto území se doporučuje cestovat jen v nejnutnějších případech.

Témata: dovolená | Turecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky