Letošní extrémní sucho nás bude stát miliardy

Pět miliard korun. O tolik podle ekonomů připraví české hospodářství letošní extrémní sucho. O velké peníze přijdou nejen zemědělci, ale třeba i podnikatelé v turismu.

Ilustrační fotografie
reklama

A z velkých veder nejsou nadšení ani rybáři. Ti musejí kvůli velkým suchům dokonce stěhovat ryby. Jak vypadá letošní léto v Česku? Vyprahlá pole a v řekách vody po kotníky.

"Je to velmi špatná zpráva pro zemědělce. Letos bude úroda pravděpodobně o nějakých 20 procent nižší, bude i nižší kvalita. Celkově naší ekonomiku přijde sucho na 5 miliard korun," odhaduje ekonom Vladimír Pikora.

Velká sucha omezují například i lodní dopravu. A také kazí byznys dalším podnikatelům. V Týnci nad Sázavou je teď v řece zhruba 25 cm vody. Běžně tu bývá v tomto období až dvojnásobek.

Letošní léto tak půjčovny zřejmě přijdou na Sázavě až o polovinu plánovaných zisků. Kvůli nedostatku vody totiž na řeku vodáky pouští jen na jejím horním toku.

A extrémí sucho dělá těžkou hlavu i rybářům. Nejhůř na tom jsou ti z Jindřichohradecka. Rybáři se sice snaží vodu čeřit agregáty a tím ji okysličovat, to ale v některých případech nestačí, a tak musejí ryby přemístit.

Situace se zřejmě jen tak nezlepší. Déšť nás podle meteorologů čeká jen do středy. Potom by měly teploty stoupat a o víkendu by nás měly čekat opět třicítky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky