Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodej zlata a stříbra se ztrojnásobil

Zlato, ilustrační fotografie
Zlato, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. prodala během prvního pololetí roku 2015 investiční zlato a stříbro za 862,9 mil. Kč. Pro srovnání, tržby za loňské první pololetí činily 257,6 mil. Kč. Společnost prodala za prvních šest měsíců 825 kg zlata a 1,9 tuny stříbra. Hrubá marže dosáhla 30,2 mil. Kč a firma vykázala zisk před zdaněním ve výši 8,6 mil. Kč.

„Lidé si stále více uvědomují, že držet peníze v bance nemusí být bezpečné. Dluhy Řecka i celé Evropy rostou a jednou se budou muset zaplatit, rozředit inflací anebo odepsat. Vysoká inflace nebo odpis dluhů mají jedno společné: ve svém důsledku je odnesou lidé znehodnocením svých úspor. Co se dnes děje v Řecku, zažili lidé na Kypru před dvěma roky,“ vysvětluje výkonný ředitel společnosti GOLDEN GATE CZ a.s. Vladimír Brůna. „Evropská centrální banka řeší své dluhy dalším zadlužováním a tištěním peněz. Jenom ECB chce na trhy do roku 2016 nalít 1,6 bilionu eur. Nikdy v minulosti dlouhodobě nefungovalo splácet staré dluhy novými,“ dodává.

Klíčovým trendem na českém trhu je dlouhodobě rostoucí zájem drobných investorů o spořicí programy do zlata a stříbra. Objem cílových částek spoření vzrostl během prvního pololetí roku 2015 o 0,5 mld. Kč na 4,2 mld. Kč. Podle průzkumu společnosti Češi investují do drahých kovů průměrně 1 500 Kč měsíčně. Většina klientů spoří na důchod, oproti loňsku vzrostl o 30 % segment spoření pro děti a vnoučata. Společnost nabízí spořicí programy do investičního zlata a stříbra už od 500 Kč měsíčně.

Bohatých lidí se krize většinou nedotkne. Mají zainvestováno v reálných aktivech, jako je orná půda, nemovitosti, vlastní byznys, umělecká díla nebo právě zlato a stříbro. „Při krizi většinou přichází o peníze střední třída, která drží úspory v bankách, na spořicích účtech a v penzijních fondech a zaplatí tak veškeré dluhy společnosti,“ říká Vladimír Brůna. „Proto jsme přišli s produktem spoření do fyzického aktiva dostupným téměř pro každého. Doporučujeme rozkládat investici v čase a průměrovat cenu, klient se tak vyhne velkým cenovým výkyvům. Že se lidé ke zlatu obecně obrací v obdobích nejistoty, již neplatí. V současné době vnímají drahé kovy již jako standardní a hlavně dostupný investiční produkt,“ dodává.

Témata:  zlato

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy