Důchodci jsou využíváni v politice.. Pravice schytala kritiku

Sociolog a europoslanec za ČSSD Jan Keller se zaměřil na hesla a slogany, které se běžně používají a podle něj i zneužívají v politice. Tvrdí, že v případě některých hesel bije jejich účelovost a krátkodechost do očí až příliš nápadně.

Ilustrační fotografie
reklama

"Po celé roky jsme byli vládní pravicovou koalicí bombardováni sloganem, který hlásal, že si žijeme nad poměry. Zejména politici TOP 09 si z tohoto hesla udělali mantru, kterou odříkávali ve všech televizních pořadech a kterou vyplňovali celé sloupce svých rozhovorů. Když si ještě nedávno stěžovali senioři, že se z důchodů nedá vyžít, bryskně jim odpověděl někdo z vedení topky, že je mu to sice hrozně líto, ale že není možno žít si i nadále nad poměry tak troufale jako dosud. Když demonstrovali naši handicapovaní spoluobčané, mezi nimi vozíčkáři i nevidomí, setkali se s chladným verdiktem: Nelze si přece žít nad poměry!" popisuje Keller na webu strany některé z příkladů.

Jako další příklad politických hesel poukázal na život nezaměstnaných. "Aby si nad poměry nežili nezaměstnaní, požadoval ministr Drábek, že si mají ještě jednou odpracovat to, co si už dříve zaplatili na sociálním pojistném. Politici topky proháněli lidi kontrolami na poštách, aby se ubezpečili, že ti nejchudší si skutečně nad poměry nežijí. Ministr Drábek psal pak výkazy o tom, kolik nešťastníků se na kontrolu nedostavilo a kolik korunek na nich díky tomu ušetříme v zemi, která nemá na rozdávání," dodal.

"Stejná přísnost byla na nemocné, jako kdyby poplatky i za běžné zdravotnické služby měly očistit zrno od plev v tomto národě notorických simulantů. Ministr financí Kalousek dokonce před volbami strašil lidi poukázkami, ve kterých jim vypisoval, jak nezodpovědně se oni i jejich potomci zadlužili, tedy jak trestuhodně si žijí nad poměry," píše dále europoslanec.

Nyní k nám přichází vlna uprchlíků a migrantů. "Naivní člověk by čekal, že zodpovědní hospodáři z TOP 09 začnou bít na poplach. Ale najednou je v zemi, jejíž vlastní obyvatelstvo včetně starobních důchodců si prý tak zoufale žilo nad poměry, místa dost. Karel Schwarzenberg považuje „za nehezké chování, když slyší zděšený řev, že by k nám mohlo přijít několik uprchlíků"," dodal Keller.

"Proč tentýž Karel Schwarzenberg tak zděšeně řval, když se několik handicapovaných dožadovalo důstojné pomoci a několik seniorů si stěžovalo, že se z mizerných důchodů nedá vyžít? Asi to bude tím, že jsou hesla, u kterých je lepší zavřít oči, tvářit se nechápavě a dělat, že vlastně nikdy neexistovala," uvedl závěrem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky