Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci trpí. Nemají ani na jídlo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Zhruba pětina seniorů v Česku žije na hranici chudoby a přibývá těch, kteří nemají peníze na jídlo. Brněnským důchodcům se s těžkou životní situací snaží pomáhat obecně prospěšná společnosti Světýlko, podobně se penzisty snaží zajistit i Praha 6.

"Když zaplatím podnájem a elektřinu, tak mi zbyde 300 korun z důchodu," popsal České televizi tíživou situaci Alois Kříž z Krnova. Lépe na tom nejsou ale ani jiní senioři, kteří trpí na časté nemoce.

Seniorům pomáhá například organizace Světýlko, která jim platit jedno teplé jídlo denně. Dvanáct tisíc na každého získává z veřejné sbírky nebo od dárců. "Z obce nám byl doporučen senior, který během půl roku zhubl 40 kilogramů, protože mu nezbývá na jídlo," řekla televizi ředitelka organizace Světýlko Alena Uhde.

Do podobného projektu se zapojila i Praha 6. Senior zaplatí za stravenku 50 korun a městská část 30 korun doplatí. Stravenky následně mohou uplatnit v sedmi školních jídelnách.

"Je to úleva, je to pravidelné a výhodné," pochvaluje si možnost stravování v jídelně senior Vladimír Ječný, který, stejně jako další tři stovky seniorů, službu využívá. Loni za ně radnice podle ČT zaplatila přes 660 tisíc korun.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy