Zákaz hotovosti: Známá ekonomka varuje před hrozbou

Hotovostní platby jsou v západních zemích na ústupu a do popředí se dostávají především platby kartou. Objevují se první obchody, které hotovost přestaly přijímat, a vody rozvířil také německý ekonom Peter Bofinger, který přišel s návrhem zákazu hotovosti ve všech vyspělých zemích. Proti tomuto názoru se ostře postavila ředitelka společnosti Next Finance s.r.o. Markéta Šichtařová.

Ilustrační fotografie
reklama

Ekonomka přiznává, že jednou zřejmě budou peníze jen elektronické, neboť hotovostní peníze mohou podle jednoho z argumentů německého ekonoma sloužit k praní špinavých peněz, jedním dechem na svém blogu ale dodává, že peníze přes hotovost pere jen primitiv. Ke skutečnému praní špíny tu totiž jsou jiné a daleko elegantnější nástroje.

"Máme tu bitcoiny, akcie na doručitele, kmenové listy u společností s ručením omezeným, lichtenštejnské nadace a další a další. To právě tady schováte obří majetky, přesunete je od stolu na druhou stranu planety a už nikdy nikdo je nedohledá. Zkrátka na tenhle argument o praní špinavých peněz může skočit jen naivka, nebo nepraktický akademik," tvrdí.

Politikům se podle ní naopak na zákazu peněz líbí něco úplně jiného, ale nahlas nevyřčeného. "Jde o to, že státy neumí vybrat daně. U nás kvůli tomu vymýšlíme po vzoru (jistě vrcholně vyspělého) Chorvatska elektronickou evidenci plateb. Kdyby ale byly všechny platby automaticky jen elektronické, nebylo by třeba nic podobného budovat. Už by nebylo možné vyhnout se dani (tedy pokud byste neplatili přímo na bahamský účet prodavače). To by panečku najednou bylo peněz na všechny ty pofiderní a veskrze podezřelé projekty placené z našich daní typu Agentura pro sociální začleňování!" dodává.

Šichtařová ale varuje, že zrušení hotovosti by přineslo dnes netušené problémy, což přirovnává ke vzniku společné evropské měny. "I euro vzniklo rozhodnutím politiků od stolu. Ne postupně, spontánně, samo od sebe, ale administrativním zásahem někoho, kdo chtěl být zapsán v dějinách. Kdyby bývalo euro vznikalo zdola, kdyby si jeho vznik vynutila pokračující hospodářská integrace, nikdy by v něm nebylo Řecko ani Portugalsko. A dnes by tyhle země neměly problémy. Jenomže pánové francouzský prezident a německý kancléř tehdy chtěli velkou eurozónu co nejdříve. A tak je dnes o problémy postaráno," zamýšlí se.

Za hloupý považuje i argument, že "hotovost ztratila smysl". Podle průzkumu totiž hotovost preferuje 98 % českých obchodníků a 89 % zákazníků. To je pádný argument, proč dál používat mince a bankovky. Nelíbí se jí ani argument, že hotovost je „přežitkem z minulosti". Nepochybuje, že jednoho dne hotovostní peníze zaniknou, jako příklad ale uvádí kinofilmy nebo videokazety. "Dají se ještě vůbec někde koupit videokazety? Možná obtížně. Skoro nikdo je nechce. A přece je nikdo nezakázal. Zmizely samy. Zmizely, protože lidé sami došli k tomu, že jiná technologie je pro ně užitečnější. A došli k tomu v ten pravý čas. A zrovna tak jednoho dne budou pryč hotovostní peníze. Lidé k tomu sami dojdou," tvrdí.

Problém by podle ní nastal také u starších lidí. "Je to nejen násilné, ale je to také nevýslovně sobecké a neempatické vůči babce Novákové z vísky Horní Dolní, která má jednu kozu a důchod jí nosí paní pošťačka. Protože tahle devadesátiletá paní Nováková už nikdy nepochopí, jak se platební karta drží v ruce, a až ji dostane, půjde se leda tak pást vedle své kozy," podotkla.

Přechod na bezhotovostní patby podle ní přinese nové a dnes sotva tušené fenomény. Přes karetní společnosti proteče celá ekonomika, což údajně vytvoří neuvěřitelně silný oligopol karetních firem. Na to následně zareagují banky tím, že se propojí s mobilními operátory, takže alternativou k platbě kartou bude platba mobilem.

"Tím ovšem vznikne zrůdný moloch, který bude přesně vědět, kde jste, kam obvykle chodíte, co hledáte na internetu, kde nakupujete, co nakupujete, kolik vám chodí na účet a kolik vám na účtu zbývá. Informace o nás se budou prodávat v balících a podle toho nám budou obchodníci nabízet své služby a „vyrábět" naše preference. Zažíváme to už dnes, ale stále ve směšném měřítku ve srovnání s tím, co přijde. Tak třeba dneska obchodníci „jen" vědí, co nakupujete na internetu. Ale nevědí, na co všechno ještě máte peníze na účtu a jakou vám mají nabídnout cenu, abyste se do ní vešli," varuje a upozorňuje, že největší finanční skupina v zemi nejprve založí banku, pak si koupí klíčového operátora a pak je propojí v celek.

Témata: platební karty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky