Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změny od 1. června. Podívejte se, na co si dát pozor

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Prvním červnem 2015 se mění hned několik záležitostí. Kromě toho, že končí lhůta pro zaplacení daně z nemovitosti, vstupuje v platnost i nové rozhodnutí o nouzové antikoncepci. Co dalšího se změnilo?

Tady jsou změny, které platí od prvního června. Končí každoroční lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí. Nepřesáhne-li její výše 5000 korun, je v uvedené lhůtě splatná celá najednou. Pokud je částka vyšší, může ji daňový poplatník uhradit ve dvou splátkách, ale i najednou. 

Pilulky nouzové antikoncepce - neboli postinor - můžete od 1. června koupit v lékárně bez omezení, a to u přípravků Postinor-2 a Escapelle. Dosud zákaznice musely při koupi pilulek poslední záchrany po nechráněném pohlavním styku předkládat občanský průkaz. Od dubna se bez průkazu prodává přípravek EllaOne.

Automobilů, které se nacházejí v takzvaném polopřevodu - původní majitel jej odhlásil a nový dosud nepřihlásil - je v Česku téměř 700 tisíc. Poslední možnost jej přihlásit máte už jen do 30. června. Pokud nebude takové vozidlo přihlášené, ztratí technickou způsobilost. 

V pondělí 1. června 2015 začíná Ministerstvo průmyslu a obchodu přijímat žádosti o podporu do Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Téměř 120 miliard korun je v rámci operačního programu nachystáno na podporu malých a středních podnikatelů, výzkumu, energetické účinnosti i infrastruktury či například komunikačních technologií. A žadatelé už nemusí se svými projekty čekat.

Témata:  ekonomika lidé zákony

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy