Tyhle pumpy šidily. Přehled pokutovaných benzinek

Seznam pokut za vadné pohonné hmoty se rozšiřuje. Loni bylo pokutováno 60 pump, letos za necelé tři měsíce už obdrželo pokuty za prohřešky při prodeji pohonných hmot 11 čerpacích stanic. Podívejte se do naší mapy, kde se šidil benzín, nafta či LPG.

Ilustrační fotografie
reklama

800 tisíc korun. To je nejvyšší pokuta, kterou letos udělila Česká obchodní inspekce za nekvalitní palivo, respektive ji potvrdila. Dostala ji čerpací stanice Alimex Nezvěstice. Prodávaný Natural 95 totiž nesplňoval jakostním požadavkům. 

"Čerpací stanice prodávala pohonnou hmotu BA 95 Super, která nesplňovala jakostní požadavky, neboť neodpovídala normě v ukazatelích 'destilační zkouška - konec destilace', 'oktanové číslo motorovou metodou' a 'oktanové číslo výzkumnou metodou'," uvádí inspekce ve svém odůvodnění.

V následující mapě a tabulce se můžete podívat, jak vysoké pokuty a za co pumpy obdržely:

MAPA

TABULKA - pokuty 2015

V loňském roce ČOI pokutovala celkem 60 hříšníků. V souhrnu čerpací stanice vyfasovaly sankce ve výši 13,71 milionu korun. Nejvíce dostala LPG refueling. Ta totiž za prodej nadlimitní množství síry v prodávaném LPG na několika svých stanicích dostala pokutu 1,7 milionu korun.

Hned dvě vysoké pokuty dostala Q group v Břestu (1,1 milionu v lednu a 1,3 milionu v červenci). Tato benzínka je mezi pokutovanými stanicemi i letos. V lednu obdržela 100 tisíc korun za nekvalitní naftu, kterou odhalili inspektoři loni v červenci.

Kompletní přehled rozdaných pokut ČOI za rok 2014 ZDE.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky