Oslabení koruny? Tohle teď o tom říká viceguvernér ČNB

Když před rokem a půl ČNB devalvovala českou měnu vůči euru, zvedlo to vlnu ostré kritiky nejen veřejnosti, ale do centrální banky se opřel i prezident Miloš Zeman. Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl však tvrdí, že to byl dobrý krok a kritici používají jen "měnový populismus".

Ilustrační fotografie
reklama

Oslabení koruny! Když to oznámila na podzim předloňského roku Česká národní banka, řada lidí včetně prezidenta ji za tento krok ostře kritizovalo. Vedení ČNB si však i po roce a půl stojí za svým. "Hlavním argumentem je, že se lidé cítí chudší. Je to sice srozumitelný argument, ale je to při vší úctě ptákovina," uvedl v rozhovoru pro Týden viceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

Ten v rozhovoru pro Týden také uvedl, že lidé by se na oslabení koruny měli koukat v širším měřítku. Ačkoliv se po devalvaci měny objevily zprávy, že vše výrazně zdraží, tak podle Hampla k ničemu takovému nedošlo, naopak v roce 2014 podle něj došlo k nejnižšímu růstu cen v historii.

Podle viceguvernéra ČNB se lidé nemusí bát, že by po oslabení byli chudší. "Míru zhodnocení nebo znehodnocení jejich majetku a úspor přece definuje domácí inflace a ta byla loni nejnižší za posledních deset let a letos bude ještě nižší, s nejvyšší pravděpodobností se záporným znaménkem," tvrdí Hampl. 

Kroky ČNB ostře kritizuje i prezident Miloš Zeman. Ten se dokonce nechal slyšet, že do bankovní rady a do čela centrální banky jmenuje jen lidi, kteří s ním mají stejný názor. Před časem už dokonce řekl, že šéfem ČNB jmenuje svého dlouholetého přítele Jiřího Rusnoka.

"Pokud jde o prezidenta, slyšel jsem tolik nelogických, nekonzistentních a řekl bych i tak komicky chybných argumentů, že se nemohu přinutit k tomu, začít je brát vážně," řekl pro Týden Hampl. "Prezident Zeman je politik. Jeho komentáře se moc neliší od jednoduchého měnového populismu," dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky