Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroloři z ČOI zděšeni: Tolik vody v naftě ještě nikdy nenašli

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Česká obchodní inspekce kontroluje pohonné hmoty pravidelně, ale takové nadlimitní množství vody v naftě nepamatují ani ti nejzkušenější.

V laboratoři kontroloři z ČOI zjistili, že je ve vzorku nafty z čerpací stanice v Praze padesátinásobně překročen limit vody, což je velmi závažné pochybení. 

V naftě tak bylo více vody než paliva. Používání takto šizené nafty může podstatně snížit životnost motorů. Může totiž dojít k poškození nebo snížení životnosti vstřikovacího čerpadla.

Inspektoři se rozhodli, že stojan, ze kterého vadný vzorek pocházel - zapečetí. Mimo povoz byly pro jistotu i ostatní stojany s naftou. Na vadné palivo upozornil pan Fraibiš, který tam naftu tento týden natankoval. "To auto přestalo jet - já nevím po půl kilometru, než jsem najel na jižní spojku, tak začalo kouřit. Netáhlo to, tak jsem ho odstavil," popisuje Ladislav Fraibiš, co mu natankování závadné nafty způsobilo. 

Především u starších aut se použití nekvalitního paliva nemusí projevit hned. Cena oprav se pak může vyšplhat na desetitisíce korun. 

Od České obchodní inspekce teď hrozí čerpací stanici až pětimilionová pokuta.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 14:22

Důchody porostou jen o pár stovek. Inflaci to ale pokryje

Důchody by mohly od příštího roku vzrůst o více než čtyři stovky. Řekl to hlavní ekonom společnosti Sirius Vít Hradil ve vysílání TV Nova.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy