Rozdíl mezi Ruskem a Amerikou? Ekonom vyvrací velký mýtus

"O čem mohou ekonomičtí komentátoři psát během války? O ekonomice, přece. Rusko zůstává jednou z nejvíce militarizovaných zemí světa. Podle Světové banky je na osmém místě žebříčku zemí v poměru výdajů do vojenské oblasti vůči HDP a desáté, co se týká těchto výdajů přepočtených na hlavu," začíná svůj komentář pro server Moscow Times Konstantin Sonin. Ekonom a zástupce rektora na Vysoké škole ekonomické v Moskvě se zamyslel nad přínosem zbrojení pro ruské hospodářství.

reklama

"Podle sloupkaře Sergeje Žuravljova z magazínu Expert online do vojenské oblasti investují více jen USA, Spojené arabské emiráty, Katar, na ropný export méně orientovaní Ázerbájdžán a Alžírsko, stejně jako Izrael a Jižní Súdán, kde ale probíhá ozbrojený střet. Není otázkou pro ekonoma, aby řekl, zda má ta či ona země utrácet tolik za obranu, ale ekonom k tomuto tématu může říct mnoho v obecné rovině," míní profesor.

Přínos zbrojení ekonomice je mýtus

"Zaprvé, je mýtem, že zvýšené výdaje do vojenské oblasti posilují národní hospodářství. Ano, mohou pomoci v jistých specifických podmínkách, ale tyto podmínky rozhodně nepanují v dnešním Rusku. Zadruhé, neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, že vojenské výdaje přispívají k růstu tím, že podněcují vývoj civilních technologií," uvádí ekonom.

"Cena za vojenské výdaje je zřejmá: Zdroje, které by úřady mohly investovat do zvyšování životní úrovně, jsou namísto toho odkloněny jinam," připomíná Sonin.

"Jak tedy mohou vojenské výdaje pomoci ekonomice? V obecné rovině mohou pomoci zemi s vysokou nezaměstnaností a nevyužitou průmyslovou kapacitou - jak tomu bylo ve 30. letech v USA během velké deprese," dodává komentář.

"V takovém případě navýšení vládních investic má dvojí pozitivní dopad - vytváří pracovní místa a vyplácené mzdy na oplátku zvyšují souhrnnou poptávku v ekonomice. Proč byly investice do vojenské oblasti obzvláště přínosné? Aniž bych zacházel příliš do detailů a fungování americké demokracie, postačí říct, že pro vládu Spojených států není lehké získat peníze na jiné potřebné věci," píše Sonin.

"Druhá světová válka dala vládě možnost výrazně zvýši výdaje přesně v momentě, kdy to bylo nejvíce potřeba. Je však tako zkušenost obdobou situace, v níž se nachází současné Rusko? Ne, není. Rusko má velmi nízkou nezaměstnanost a jeho továrny pracují téměř na plnou kapacitu," podotýká ekonom.

Rozdíl mezi Ruskem a Amerikou

"Nepomáhají snad vojenské výdaje hospodářskému růstu vývojem nových technologií? Jedna teorie říká, že cokoliv vyrobené s prioritním využitím ve vojenské sféře nalezne později využití v každodenním životě ve formě nových a více praktických spotřebních produktů. To bohužel funguje teoreticky, ale ne vždy v praxi," míní expert.

"Sovětskému svazu se podařilo vyvinout a vyrábět nové zbraně jak kvůli tomu, že tímto způsobem zajišťoval určitý životní standart pro své obyvatelstvo - ten však po 100 let zůstával trojnásobně nižší, než odpovídalo bohatství na hlavu ve Spojených státech. A rozšířily se snad některé z těchto technologií masivně do běžného života? Nikoliv, ani jedna," připomíná Sonin.

"Dá se to samé aplikovat na Spojené státy? Nebyly snad počítače a internet vyvinuty za grantové peníze Pentagonu? Tam ve skutečnosti běží příčinná souvislost opačným směrem. Přelomové objevy si žádají obří sumy peněz a vláda Spojených států je poskytuje, čímž ospravedlňuje výdaje nezbytné pro národní obranu. A to je o něco, nad čímž se běžný občan jen zřídka pozastaví," uzavírá ekonom.

EuroZprávy.cz a MoneyMAG.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze západní, tak z ruské perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory na obou stranách. Děkujeme za pochopení.

Témata: USA | Rusko | Ukrajina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky