Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko čeká prohloubení chudoby, varuje ekonom

Česko čeká prohloubení chudoby, varuje ekonom

Foto: Vlada.cz

Vláda České Republiky nedávno schválila implementaci evropských pravidel, která budou hlídat naši rozpočtovou kázeň. V platnost vzejdou ve chvíli, kdy přijmeme společnou evropskou měnu. Podle ekonoma a kandidáta v komunálních volbách v Náchodě za KSČM Pavla Janečka je tento pakt, který vnímá jako krok k dalšímu prohloubení chudoby, nedopracovaná a narychlo přijatá právní "hrůza".

"Tento pakt navazuje na dřívější zcela nefunkční pakt stability a růstu. Nutno dodat, že s eurem asi tři čtvrtiny občanů nesouhlasí. Mnoho analytiků a politiků tento krok k hlubší a aktivnější integraci velmi chválí, protože by to měla být určitá pojistka proti vládám, které jsou nezodpovědné, a tím se ještě zavede určitá forma disciplíny. Je to první krok směrem k přijetí eura," píše Janeček ve svém komentáři, který poskytl severu EuroZprávy.cz.

"Tento pakt je, podle mého soudu, nedopracovaná a narychlo přijatá právní "hrůza" hlavními hybateli eurozóny. Buď strukturální deficit do výše 0,5 % HDP, nebo nám Evropský soudní dvůr "napaří" pořádnou pokutu. Fiskální kompakt má podobu narychlo schválené mezinárodní smlouvy mezi jednotlivými suverénními státy. Nevychází tedy z primárního (všechny státy EU by ho totiž nikdy neratifikovaly) ani sekundárního práva EU, tedy práva institucí EU, přitom dává těmto institucím velké pravomoci," dodává ekonomický expert.

"Zejména Evropský soudní dvůr se stane oním "vymahačem". Nejvíce nových pravomocí získává však komise, tedy lidmi nevolení úředníci. Za alarmující a největší problém ale osobně považuji tzv. "kreativní účetnictví". Neexistuje zde vůbec žádný orgán, který by kontroloval kvalitu dodávaných dat jednotlivými státy, tím pádem státy mohou údaje snadno "naschvál" zkreslit ve svůj prospěch," uvádí ekonom.

"Vzpomeňme, že „problémové" státy v minulosti data snadno falšovaly. Já nevidím žádný důvod dělat kroky k přijetí eura, zejména když ho většina lidí nechce, a nakonec "vyfasovat" tučnou potenciální pokutu díky "úžasnému" fiskálnímu paktu," uzavírá Pavel Janeček.

Témata:  vláda ekonomika Pavel Janeček (ekonom)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.