Po krátkém růstu přišla opět prodejní tsunami

Stále rostoucí cena zlata je neklamnou známkou toho, jak vidí budoucnost většina investorů. Růst jeho ceny lze totiž přeložit větou „všechno je špatně, blíží se totální krach“. V posledních dvou týdnech tato komodita několikrát překonala své rekordní hodnoty a mediální masáž neustává.

reklama

Ačkoli těmto myšlenkám nelze z historických zkušeností přikládat velkou váhu, řada obchodníků se jimi zřejmě stále řídí. Po poklidném úvodu týdnu, kdy jsme pokračovali v mírných růstech z minulého týdne, došlo ve čtvrtek a v pátek k dalším výprodejům. Akciové trhy opět ztrácely až 5 % a veškeré předchozí nárůsty byly za krátkou chvíli smeteny ze stolu. Vinu na tom nesou hlavně makrodata, která v tomto týdnu vyvolala zvýšené napětí. Ačkoli se nejednalo ve všech případech o negativní zprávy, jak to tak v případě výprodejů bývá, dobrým zprávám byla přikládána mnohem menší váha. Nutno dodat, že některé údaje překvapily výrazně a nečekaně. Na zpomalení ekonomického růstu Německa se asi sázelo nejméně, ovšem realitou byl čtvrtletní růst HDP této ekonomiky o 0,1 % místo avizovaných 0,5 %. Se zpomalením ekonomického vývoje se potýká celá Eurozóna, ovšem v jejím případě nešlo o tak výrazné podstřelení odhadů, HDP ve 2. čtvrtletí rostlo o 0,2 % místo očekávaných 0,3 %. Abych nekončil úvod tak negativně, předbíhající indikátory USA dávají naději na budoucí zlepšení, stejně jako rostoucí průmyslová produkce této země. Podobně pozitivně vypadala také data z japonské ekonomiky, ať už hovoříme o průmyslové aktivitě, předbíhajících indikátorech nebo obchodní bilanci.
 
Burza RM-SYSTÉM tak vysokých objemů jako v minulém, rekordním týdnu, nedosáhla. Přesto jsou i objemy obchodů v tomto týdnu velice zajímavé. Jeho celková týdenní hodnota 277 486,42 milionů Kč znamená průměrný denní objem ve výši 55,5 milionů Kč a třetí nejlepší výsledek tohoto ukazatele v roce 2011. Zbývá si jen přát, aby se takto vysoké objemy staly pravidlem a to nejlépe za zelenající se hodnotou indexu RM. Právě tento index, charakterizující vývoj burzy RM-SYSTÉM, v průběhu celého týdne ukazoval mírně rostoucí hodnotu. Po čtvrtečním výplachu na amerických burzách však odepsal veškeré zisky a jeho páteční závěr proklamoval týdenní pokles o 1,68 %, když v pondělí otevřela burza RM-SYSTÉM na hodnotě 2 078,85 bodů a v pátek uzavřela na 2 043,87 bodech.

Komediálně vypadal další únik informací o hospodářských výsledcích energetického giganta ČEZu s pořadovým číslem 2. Hospodářské výsledky pustila do éteru rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group a podrobnosti o finančním vývoji v prvním pololetí sdělila také společnost AAA Auto, která tak navázala na mezitímní zprávu z 10. srpna. Výše uvedené společnosti se zároveň dostaly okamžitě pod mikroskop analytických oddělení a došlo k úpravám investičních doporučení a změně cílových cen. Týdenní poklesy se nejvíce dotkly akcií Erste banky, která ztratila 6,93 %, když neudržela hranici 600 Kč a na závěr se obchodovala za 586 Kč. Zdatné sekundanty našla ve společnostech Volkswagen a dceřinné České Spořitelně, které odepsaly 6,7 % respektive 5,15 %. Na výsluní se naopak objevily defenzivněji zaměřené tituly Fortuna, Telefónica a Philip Morris a překvapivě také finská Nokia, která krátce překonala hranici 100 Kč, týdenní obchodování však zakončila mírně pod ní.  


ČEZ s lepšími tržbami, slabším ziskem a mírně vyšším výhledem

Únik informací o hospodářských výsledcích znovu potkal společnost ČEZ. Za viníka byla označena známá zahraniční agentura Reuters, přičemž mluvčí společnosti ČEZ, pan Ladislav Kříž oznamuje, že věc bude ještě prošetřena. Ať už se to má s únikem informací jakkoli, pro investory nejsou tyto vnitřní záležitosti firmy podstatné. Mnohem důležitější jsou závěry zprávy k hospodaření za 1. polovinu roku 2011. Z výsledků vyplývá, že ve 2. čtvrtletí roku 2011 dosáhla společnost tržeb ve výši 46,75 miliardy Kč, což bylo mírně nad odhadem trhu, který očekával 46,42 miliardy Kč. Negativní překvapení přinesl naopak údaj o čistém zisku společnosti, který poklesnul oproti stejnému období roku loňského přibližně o 40 % na 6,7 miliardy Kč. Analytici v průměru očekávali hodnotu 8,53 miliardy Kč. Za první pololetí tak ČEZ dosáhl výnosů ve výši 103,55 miliardy Kč a oproti 1. pololetí roku 2010 tento výsledek znamená růst o 4,9 %. Zároveň však rostly také náklady společnosti, a to zejména v provozní oblasti, kde se zdražil zejména nákup energií a služeb. Provozní náklady ČEZu vzrostly o 14,19 %. Společnost po vyhlášení výsledků navýšila odhad čistého zisku pro letošní rok na 40,6 miliardy Kč z původních 40,1 miliardy Kč. ČEZ se letos potýká s nižšími cenami elektřiny, za které svou produkci předprodal v minulém roce. Výhled analytiků Société Générale nicméně do budoucna počítá s vyšší prodejní cenou elektřiny, která by dle projekcí měla v roce 2013 dosáhnout 67 EUR/MWh (aktuálně se obchoduje okolo 57 EUR/MWh). S růstem ceny elektřiny zřejmě počítá i ČEZ, což je patrné z aktivity při uzavírání kontraktů na prodej elektřiny pro rok 2013. Za první 4 měsíce údajně prodal pouze 4 % očekávané produkce. Od svého letošního vrcholu ztratil již ČEZ přes 20 %, v tomto týdnu se jej prodejní tlak netýkal, když akcie přidaly 1,02 % a zakončily v pátek obchodování na ceně 764 Kč a to i přes nižší cílové ceny udělené analytiky HSBC a Commerzbank. O pozdvižení se postarala zejména Commerzbank, která snížila cenový cíl na 820 Kč z původních 1 023 Kč.


Výsledky hospodaření skupiny Vienna Insurance Group dle odhadů

Výsledky reportovala také pojišťovací skupina Vienna Insurance Group, která potvrdila stabilitu svého hospodaření. Z výsledků hospodaření za 1. pololetí roku 2011 vyplývá, že se společnosti nadále daří navyšovat objem předepsaného pojistného (výše splátek pojistného), když jeho hrubá výše dosáhla 4,7 miliardy EUR, zatímco v 1. pololetí roku 2010 dosáhla společnost 4,59 miliardy EUR. Hrubý zisk dosáhl 282,2 milionů EUR, což značí růst o 10,4 % oproti stejnému období loňského roku. Významného růstu dosáhl tento ukazatel zejména v Polsku, kde společnost vydělala 24,6 milionů EUR, což reprezentuje růst hrubého zisku o 140,3 %. Společnosti se také dařilo na Slovensku, kde hrubý zisk dosáhl 28,6 milionů EUR, což znamenalo růst oproti pololetí roku 2010 ve výši 121,6 %. Čistý zisk dosáhl v 1. pololetí hodnoty 215,1 miliardy EUR a vzrostl o 9,5 % oproti předchozímu roku. V rámci výhledu společnost nadále předpokládá roční růst hrubého zisku o 10 % oproti loňskému roku. Také VIG se v reakci na zveřejněné výsledky dočkal nových doporučení a změn cílových cen. Analytici amerických Goldman Sachs snížili cílovou cenu na 40 EUR z původní hodnoty 45 EUR a zařazen mají dále „neutral“. Cenový cíl tak dosahuje přibližně 979 Kč, což je výrazně nad cenou, za kterou se aktuálně akcie společnosti Vienna Insurance Group obchodují. Akcie společnosti obchodované na burze RM-SYSTÉM v tomto týdnu odepsaly 4,63 %.


Zajímavosti z tábora CETV a Fortuny

Společnost CETV uveřejnila, že se chystá spustit televizní kanál pro muže. Pánové se tak po nudných telenovelách dočkají zajímavějších pořadů. Fortuna ve čtvrtek oznámila, že na jejich pobočkách již bude možno dobíjet předplacené karty všech tuzemských operátorů. Do portfolia v tomto týdnu přibyla i poslední společnost „velké trojky“ T-Mobile. Na pohyby v cenách akcií ani jedna ze zpráv neměla zásadní vliv, jejich vývoj byl však v tomto týdnu zcela opačný, zatímco CETV ztratila 3,77 %, Fortuna investorům připsala 4,99 %.

Témata: burza

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky