Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

DKV doporučuje v Německu tankovat během dne, v noci je nafta nejdražší

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

V současnosti je v Německu palivo nejdražší v noci a časných ranních hodinách. Vyplývá to ze zjištění Úřadu pro transparentnost trhu, který spadá pod Spolkový kartelový úřad. Kromě času se cena nafty mění i v závislosti na zvolené síti čerpacích stanic, dnu v týdnu, regionu a skutečnosti, zda řidič tankuje na dálnici, nebo mimo ni. Rozdíly v cenách za litr se mohou vyšplhat až k pěti korunám. Pro mezinárodní dopravní společnosti, které využívají Německo jako tranzitní zemi, představuje tato nákladová položka zdroj velké nejistoty.

„Nejnižší ceny v Německu bývají v pondělí, ve středu se zvyšují a kulminují ve čtvrtek,“ říká Ondřej Pavlík, ředitel české a slovenské pobočky DKV Euro Service. „Z hlediska času je nejvýhodnější tankovat zhruba mezi 17. a 18. hodinou a řidičům osobních a menších nákladních automobilů mohu doporučit tankovat mimo dálniční tahy, kdy rozdíl v ceně jednoho litru nafty u dálniční a nedaleké lokální čerpací stanice může dosahovat až 10 eurocentů (2,70 Kč),“ doplňuje O. Pavlík.

DKV Euro Service, poskytovatel tankovacích a servisních karet, na tuto skutečnost reaguje nabídkou analýzy způsobu tankování zákazníka. Ze zjištěného stavu jsou následně vyvozena doporučení pro optimalizaci. DKV kromě toho poskytuje internetové služby s přidanou hodnotou, aby se zákazníci mohli sami informovat o výhodných čerpacích stanicích na své trase.

DKV Euro Service analyzuje zmíněné faktory na základě dat o transakcích zákazníka a doporučí, u kterých stanic, v kterém dni v týdnu a v jakém časovém rozpětí by měli jeho řidiči tankovat. „Dopravce s vozovým parkem čítajícím přibližně 80 nákladních vozidel může ušetřit až 60 000 eur za rok, pokud jen 25 procent řidičů bude tankovat mezi 17. a 18. hodinou. Ačkoli již toto mírné posunutí doby čerpání paliva může ušetřit enormní částky, má obchod samozřejmě přednost,“ říká Volkmar Link, vedoucí prodeje DKV. „To znamená, že si prakticky žádný provozovatel vozového parku nemůže dovolit, aby jízda začínala dříve nebo později, protože palivo je pak levnější.“ Doba tankování je podle něj pro dopravní společnosti jen jedním z mnoha faktorů, které je nutné zohledňovat. Kromě denní doby ovlivňuje cenu také volba ropné společnosti, region a den v týdnu. „Analýza dob tankování by proto měla být realizována vždy jen v rámci nadřazeného konceptu nákupu paliva, který zohledňuje také doby řízení a odpočinku,“ zdůrazňuje Link. Největších možných úspor v důsledku přesunutí dob tankování totiž dosáhnou jen zákazníci, kteří mohou dobu tankování libovolně měnit.

Jak by se však měli zachovat zákazníci, kteří si nemohou doby tankování volně zvolit? Nebo ti, kteří sice jezdí často po celé Evropě, ale neprovozují, nebo jen málo, linkovou dopravu, a jejichž data o transakcích nejsou proto vypovídající? Nebo noví zákazníci, u nichž ještě nejsou k dispozici žádná data o transakcích? „S vyhledávačem čerpacích stanic DKV nabízíme našim zákazníkům užitečný internetový nástroj, s jehož pomocí si mohou před zahájením jízdy – a v celoevropském rozsahu – vyhledat nejvýhodnější trasu,“ říká Link. Kromě pravděpodobných nákladů na palivo vypočítá aplikace také náklady na mýtné a emise CO2. S aplikací DKV pro iPhony a chytré telefony s operačním systémem Android lze používat funkce vyhledávače čerpacích stanic i na cestách.

Témata:  pohonné hmoty Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy