Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce vyšší platy pro politiky, co na to Babiš?

Sobotka chce vyšší platy pro politiky, co na to Babiš?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdí, že stát může na provozních výdajích ministerstev ušetřit maximálně stovky milionů korun, ne desítky miliard, jak se donedávna tvrdilo. V rozhovoru pro MF Dnes promluvil také o změnách DPH, ke kterým se stát nemusí uchylovat, pokud se zlepší výběr daní, nebo o zvýšení platů ústavních činitelů.

Zvýšení daní firmám a zavedení nové sektorová daně jsou podle premiéra Bohuslava Sobotky kroky závislé především na tom, zda-li se podaří Ministerstvu financí zlepšit výběr daní. Stát se tak nemusí nutně uchylovat ke změnám daňových sazeb, stačí rychlé zavedení elektronické evidence tržeb, elektronického výkaznictví daně z přidané hodnoty a přenesení důkazního břemena u podezřelého nabytí majetku. Premiér však podotýká také, že všem je nyní závislé hlavně na aktivitě Ministerstva financí.

Ministři současné vlády se nyní snaží zavádět úsporná opatření v oblasti provozních výdajů a rovněž se zbavovat nevýhodných smluv, celková úspora ale podle Sobotky nebude vyšší než několik stovek milionů. Popřel tak nedávné sliby, které hovořily o šetření v hodnotách desítek miliard korun.

V rozhovoru pro MF Dnes Sobotka zmínil také problémy s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO, zejména co se podoby služebního zákona týče. "Úplně v tom nenacházíme porozumění s naším koaličním partnerem ANO, které navrhuje posílit pravomoci ministrů při jmenování státních tajemníků nebo odborných náměstků na ministerstvech,"konstatuje Sobotka.

Neshody nastávají i v debatách o zvýšení platů ústavních činitelů a jediné, v čem jsou obě strany za jedno, je názor na růst o 26% v příštím roce, který je podle nich nepřijatelný. Sobotka se domnívá, že řešením by bylo navýšení o jedno procento, ministr financí Babiš je nechce zvyšovat vůbec. S tím však premiér tvrdě nesouhlasí.

"Nemyslím si, že nechávat je zmrazené donekonečna je dobré řešení, protože za rok, dva se tento problém objeví znovu. Zvýšení o procento je symbolická záležitost, která nezasáhne státní rozpočet," domnívá se Bohuslav Sobotka.

Témata:  politici Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy