Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce vyšší platy pro politiky, co na to Babiš?

Sobotka chce vyšší platy pro politiky, co na to Babiš?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) tvrdí, že stát může na provozních výdajích ministerstev ušetřit maximálně stovky milionů korun, ne desítky miliard, jak se donedávna tvrdilo. V rozhovoru pro MF Dnes promluvil také o změnách DPH, ke kterým se stát nemusí uchylovat, pokud se zlepší výběr daní, nebo o zvýšení platů ústavních činitelů.

Zvýšení daní firmám a zavedení nové sektorová daně jsou podle premiéra Bohuslava Sobotky kroky závislé především na tom, zda-li se podaří Ministerstvu financí zlepšit výběr daní. Stát se tak nemusí nutně uchylovat ke změnám daňových sazeb, stačí rychlé zavedení elektronické evidence tržeb, elektronického výkaznictví daně z přidané hodnoty a přenesení důkazního břemena u podezřelého nabytí majetku. Premiér však podotýká také, že všem je nyní závislé hlavně na aktivitě Ministerstva financí.

Ministři současné vlády se nyní snaží zavádět úsporná opatření v oblasti provozních výdajů a rovněž se zbavovat nevýhodných smluv, celková úspora ale podle Sobotky nebude vyšší než několik stovek milionů. Popřel tak nedávné sliby, které hovořily o šetření v hodnotách desítek miliard korun.

V rozhovoru pro MF Dnes Sobotka zmínil také problémy s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO, zejména co se podoby služebního zákona týče. "Úplně v tom nenacházíme porozumění s naším koaličním partnerem ANO, které navrhuje posílit pravomoci ministrů při jmenování státních tajemníků nebo odborných náměstků na ministerstvech,"konstatuje Sobotka.

Neshody nastávají i v debatách o zvýšení platů ústavních činitelů a jediné, v čem jsou obě strany za jedno, je názor na růst o 26% v příštím roce, který je podle nich nepřijatelný. Sobotka se domnívá, že řešením by bylo navýšení o jedno procento, ministr financí Babiš je nechce zvyšovat vůbec. S tím však premiér tvrdě nesouhlasí.

"Nemyslím si, že nechávat je zmrazené donekonečna je dobré řešení, protože za rok, dva se tento problém objeví znovu. Zvýšení o procento je symbolická záležitost, která nezasáhne státní rozpočet," domnívá se Bohuslav Sobotka.

Témata:  politici Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.