Ministr Mládek chce po miliardáři Bakalovi miliardy pro OKD

Válka uvnitř koalice kvůli dolu Paskov nadále pokračuje. Přesto se ale ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš se svým kolegou Mládkem /ČSSD/ na něčem shodnou. Miliardář Bakala by měl do OKD nalít peníze z vlastního.

660
reklama

Miliardy korun vydělaly OKD Zdeňku Bakalovi. Nyní by část peněz měl do společnosti, která se ocitla ve finančních problémech a dokonce hrozí její konkurz, nalít zpět, míní ministr financí Andrej Babiš.

V tomto bodě se jako jednom z mála shodne se svými vládními kolegy z ČSSD. "To by měl, s tím naprosto souhlasím," uvedl pro Echo24 ministr průmyslu Jan Mládek /ČSSD/.

Proto by měla být finanční podpora státu problémovému dolu Paskov podmíněna tím, že majitel OKD firma NWR bude několik příštích let zaměstnávat horníky z vlastních peněz. A to přesto, že těžba v dole bude ztrátová.

"My jsme v žádném případě tou pomocí nechtěli pomáhat panu Bakalovi. Přeci pokud tam pan Bakala nenasype ze svého tři a více miliard, tak takto dohodnutá podpora stejně padá," dodal Mládek.

Zatímco sociální demokracie nabízela na pomoc OKD a horníkům 1,1 miliardy, Andrej Babiš to usmlouval jen na 600 milionů korun. Jenže to má háček. Na sníženou pomoc, která má směřovat jen k horníkům, NWR přistoupí pouze za podmínky, že v případě dalšího poklesu cen koksovatelného uhlí dohoda v podstatě padá.

Témata: OKD | Bakala, Zdeněk

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky