Loterijní zákon čeká zásadní změna: Zavedení limitů i registrace hráčů

Ministerstvo financí připravuje novelu loterijního zákona, v níž nově navrhne například povinnou registraci hráčů, vyšší zdanění hazardu a limity částek, které bude možné najednou prosázet. Změna by mohla potkat také zahraniční sázkové firmy, jejichž hlavním působištěm u nás je internet. Nově by měly podle plánů ministerstva dostat licenci a platit daně. Podle informací Hospodářských novin by novela měla dostat prostor ve sněmovně ještě letos.

660
reklama

Jednou ze zásadních změn, která může potkat loterijní zákon, je sjednocení limitů pro sázky na videoterminálech s limity u běžných výherních automatů. Omezení by tak byla následující: dvě koruny na sázku u přístrojů v restauracích, pět korun v hernách a padesát korun v kasinech.

Ministerstvo také uvažuje o zavedení takzvané hráčské karty a centrálního dohledu, konkrétně od roku 2016. Tento systém by měl napomoci s bojem proti závislosti na automatech. Zájemci o hazardní hry se budou muset zaregistrovat a prokázat platným občanským průkazem. Zákaz hraní postihne například ty, kteří neplatí výživné, nebo hráče léčící se ze závislosti.

Další změna podle informací novin nastává u zdanění hazardu. Od roku 2016 má být zavedena vyšší daň na všechny druhy hazardu, a to v pásmech podle společenské škodlivosti. Deník uvádí, že procentní sazby daně by měly být zřejmě tři, nejvyšší pro herní automaty, střední pásmo pro kamenná kasina a nejméně by se odvádělo z kurzových sázek. V dnešní době je loterijní byznys daněn jednotnou sazbou ve výši 20 procent.

Změně se nevyhnou ani zahraniční sázkové společností působíci na internetu, které čeká legalizace podnikání. Měly by tak podle Hospodářských novin doplnit centrální monitoring peněz, které tímto druhem hazardu protékají. Zdanění těchto společností by mohlo do českého rozpočtu přinést zhruba miliardu korun ročně.

Jedním z lidí, kteří mají novelu loterijního zákona na starosti, je náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Ten se domnívá, že změny tohoto rázu jsou pro společnost potřebné. "To, co vypadá neškodně, by nemělo být na stejné úrovni jako to, co likviduje rodiny," vysvětluje.

Témata: loterie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky