Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšení daní? Může k němu dojít, děsí Sobotka

Zvýšení daní? Může k němu dojít, děsí Sobotka

Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) se ve včerejším Interview Daniely Drtinové rozpovídal o palčivé finanční situaci a snížení náhrad za církevní restituce. Řeč přišla i na možný pohyb daňové sazby, zde byl ale premiér nekompromisní.

"O plošném zvýšení daní odmítám mluvit, naprostá většina občanů se ho po celé čtyři roky obávat nemusí. DPH se budeme naopak snažit u celé řady položek snížit," prohlásil Sobotka v rozhovoru a potvrdil tak výroky jiných politiků, kteří se proti zvýšení DPH zařekli v předvolebních programech.

Zároveň však podotkl, že riziko zvýšení stále přetrvává: "Ke zvýšení daní může dojít v okamžiku, kdy nenajdeme úspory nebo jiné možnosti, jak profinancovat výdajové priority." Daňový systém současné vlády má ale za jeden z hlavních cílů ulevit občanům, na které tvrdě dopadly reformy minulých vlád.

Ze Sobotkova vyjádření se dá předpokládat, že pokud stát nepostihne výrazná finančí událost, ke zvýšení by prozatím docházet nemuselo. Vláda naopak plánuje zavádění nižší, 5% daně z přidané hodnoty, která by se vztahovala na knihy, léky a dětské potraviny.

Jednou z možných kompenzací tohoto škrtu by pak mohla být vyšší daň pro velké firmy, tzv. sektorová daň. To je podle předsedy vlády stále ve hře. Rovněž se odkazuje na okolní země, které k těmto krokům sáhly také.

Alternativou ke zlepšení finanční situace by tak mohlo být zlepšení výběru daní, na které se vláda chce intenzivně zaměřit. Kromě Sobotky tuto možnost posvětil také Andrej Babiš. "Jsme noví, takže bychom měli nejdříve ukázat, kde budeme šetřit. Musíme začít dělat opatření, aby daně šly do rozpočtu."

Jedným z viditelných projevů současného šetření je fakt, že Babiš nehodlá přidávat státním zaměstnancům, ani jiným resortům.

Ožehavou otázku financí nyní budou nuceny řešit cirkve, kterým ČSSD a ANO chtějí snížit náhrady za restituce o 13 miliard korun. Sobotka v rozhovoru nastínil dvě možná řešení, které by tento problém mohly vyřešit: "Jedna cesta může vést tím, že se ty náhrady zredukují, druhá cesta může vést tím, že se církve vzdají inflační doložky."

Každá z proklamovaných cest může vést ke snížení nároků na finanční rozpočet, jejich dopad však bude rozdílný.

Témata:  daně Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy