Církevní restituce by se měly změnit. Čtěte

Názory na církevní restituce rozdělují nejenom českou společnost, ale i vládní koalici. Chceme s církvemi vyjednat některé změny, připustil premiér Bohuslav Sobotka.

660
reklama

Sobotka v Interview Daniely Drtinové mluvil o tom, jaké změny by ČSSD chtěla s církvemi vyjednat. „Chceme, aby církevní restituce probíhaly podle stejného principu jako v devadesátých letech restituce fyzických osob," vysvětlil premiér.

Podle předsedy ČSSD by se tak výše finančních náhrad za nevydaný majetek mohla snížit o třináct miliard korun. „Současné náhrady poskytnuté církvím jsou podle tohoto systému přehnané," myslí si předseda vlády.

„Je i v zájmu církví, aby byly ve společnosti pozitivněji vnímány. Protože církve už dnes cítí odvrácenou tvář restitucí, když jim například ubývají dárci a sponzoři," uvedl Sobotka s tím, že by tato změna mohla utišit i protesty části veřejnosti.

Tím ale návrhy sociálních demokratů nekončí. „Uvítali bychom, kdyby církve poskytovaly informace o tom, jakým způsobem se ty prostředky vynakládají. Chtěli bychom, aby tady bylo účelové určení těchto finančních prostředků," řekl pro ČT Sobotka a dodal, že alespoň část by měla jí na zdravotní, kulturní, vzdělávací a sociální účely.

Pokud se nezredukují náhrady, existuje podle premiéra ještě jedna možnost. „Církve by se mohly vzdát inflační doložky, což by fakticky zmenšilo rozpočtové dopady toho narovnání," nastínil předseda ČSSD další možnost, o které chce s církvemi jednat.

To se ale nelíbí lidovcům. „Mě kdyby někdo něco ukradl a bylo mi to vráceno, tak by mě urazilo, kdybych musel říct, na co to použiju," komentoval návrh sociálních demokratů Pavel Bělobrádek. Dodal sice, že pro zmírnění emocí by to možná bylo vhodné, nechtěl by z toho ale dělat povinnost.

Témata: církev

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky