Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo vydělal na intervenci ČNB? Exministr ODS promluvil

Kdo vydělal na intervenci ČNB? Exministr ODS promluvil

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Exministr životního prostředí Pavel Drobil /ODS/ na sociální síti ostře kritizoval měnovou intervenci České národní banky. Spekuluje, že na ní vydělalo pár spekulantů, zatímco většina obyvatel Česka ze dne na den zchudla.

Prosincová meziroční míra inflace poskočila na 1,4 procenta z původních 1,1 procenta v listopadu. Průměrná inflace v roce 2013 pak činila 1,4 procenta, což je za posledních pět let nejnižší hodnota. Podle Drobila tak nebyl splněn cíl ČNB.

"Takže výsledek "slavné" intervence ještě "slavnějších" centrálních bankéřů je, že inflační cíl (zvýšení inflace jako cíl ČNB-jak šílené!) ČNB naplněn nebyl, nezaměstnanost se zvýšila, exportéři (kteří si dávno pojistili kurzová rizika) také nepláčí štěstím a 10,5 milionů obyvatel Česka ze dne na den zchudlo," komentuje situaci exministr. Nezaměstnaných je momentálně 600 tisíc lidí.

"Kdo vydělal? Dva, tři spekulanti?" dodal k tomu. Ironicky pak žádá, aby existovalo více nezávislých institucí jako je ČNB, kde nikým nevolení úředníci bez odpovědnosti k nikomu nadále dělali, co se jim zlíbí.

Témata:  Česká národní banka (ČNB)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.