Šokující výsledek kontrol. Žádná fotovoltaická elektrárna není v pořádku

Energetický regulační úřad oznámil výsledky kontroly 183 fotovoltaických elektráren. Výsledky jsou tristní. Ve všech byla nalezena nějaká chyba a bylo 56 trestních oznámení.

660
reklama

ERÚ kontroloval 183 licencí FVE s celkovým instalovaným výkonem přes 645 MW a roční výší podpory asi 9 miliard korun, což činí přibližně 164 miliard korun za celou dobu podpory. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková je výsledky zděšena.

„Minulý týden jsme odeslali ministerstvu průymslu a obchodu informaci o ukončení kontroly FVE, které jsme na základě podnětů kontrolovali. Původně se jednalo o 159 udělených licencí, ale postupně se přidaly další podněty, takže konečné číslo kontroly speciálním týmem Rychlé šípy dosáhlo hodnoty 183. Výsledky kontrol byly alarmující a ukazují na vážný problém," uvedla v tiskové zprávě.

Úřad podá 56 trestních oznámení. Jedná se o elektrárny, které v součtu získávají podporu ve výši 3 miliard korun. Zároveň podá úřad 120 podání k Nejvyššímu státnímu zastupitelství, aby zahájilo šetření. Zde se jedná o elektrárny s celkovou podporou 7 miliard korun.

"Nedostatky vykazovaly všechny licenční spisy, asi 60 % všech zjištěných nedostatků bylo klasifikováno jako méně závažné, většinu z nich z možným dopadem do platnosti udělené licence, 12 % jako středně závažné nedostatky a 28 % jako závažné nedostatky. V přibližně v 54 % případů se jednalo o porušení právních předpisů, ve 27 % došlo k porušení vnitřních předpisů a v 19 % nebyly doloženy všechny zákonem stanovené doklady," stojí v tiskové zprávě.

„Z kontrol jednoznačně vyplývá systémové selhání státu. Svou roli v něm hrál mimo jiné Energetický regulační úřad, který bezesporu v minulosti zapříčinil řadu nedostatků. Dalším problémem však zůstává činnost jednotlivých stavebních úřadů, které svým rozhodováním o kolaudacích vytvářely podmínky pro uvedení výroben do provozu. Úplně největším problémem je však skutečnost, že v roce 2010 rozhodovaly o vzniku nároku na podporu pro jednotlivé majitele solárních elektráren distribuční společnosti. Rozhodovací pravomoc tedy nebyla v rukou státu, ale soukromého sektoru," dodala dále Alena Vitásková.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky