Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlato jako bezpečný úkryt před inflací a nejistou ekonomikou?

Zlato jako bezpečný úkryt před inflací a nejistou ekonomikou?

Foto: Heraeus Metallhandelsgesellschaft

Více než polovina investorů do drahých kovů volila tuto formu investice ve větší míře teprve v posledních třech letech. Hlavním motivem většiny střadatelů je ochrana proti inflaci a zhoršení ekonomiky, ale také snaha diverzifikovat své portfolio. Při výběru prodejce investičního zlata je rozhodujícím kritériem cena a také předchozí zkušenosti s prodejcem. Spolu s dalšími závěry to vyplývá z aktuálního výzkumu společnosti AuPortal.

Mezi investory do drahých kovů najdeme spíše konzervativní průměrně zkušené střadatele, kteří investují většinou dvakrát až třikrát do roka. Konzervativní chování investorů je podrženo také tím, že bývají loajální a poměrně neochotně mění prodejce investičních kovů. Nejdůležitějším kritériem pro výběr prodejce je sice cena, ale také právě předchozí zkušenost s prodejcem a doporučení rodiny nebo známých.

Investoři do drahých kovů bývají poměrně ponaučenými investory a chladnými analytiky. Více než čtyři pětiny jich hledají prodejce na internetu. Také proto u prodejců oceňují zejména přehlednost e-shopu, dostupnost produktů a spolehlivost v dodání zvoleného zboží.

„Investor do zlata je konzervativní povahy, nejedná příliš impulzivně a vztahy buduje na vzájemném respektu. Naším cílem bylo zmapovat potřeby investorů do drahých kovů. Nároky na poskytování služeb v oblasti investic narůstají. Cena už není zcela zásadní a u drobných rozdílů se zákazník raději přikloní ke kvalitě služeb," říká Bronislav Beneš, business manager společnosti AuPortal.

Data Českého statistického úřadu ukazují, že české domácnosti zažily výrazné navýšení úspor v roce 2009, ale následující dva roky tyto úspory klesaly navzdory mírnému oživení ekonomiky. „Nepříznivý ekonomický vývoj a nevýrazný růst příjmů dohnal domácnosti k dalšímu navyšování úspor, což se částečně odrazilo v posledních třech letech také v jejich ochotě ukládat prostředky do investičního zlata. Podle našich odhadů bude obliba zlata jako investičního přístavu i nadále růst," doplňuje Bronislav Beneš.

Témata:  zlato

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy