Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik hodlají Češi investovat do dovolené? A na jak dlouho odjíždějí?

Polovina obyvatel plánuje letošní dovolenou strávit v Čechách, mezi další destinace patří Chorvatsko a Slovensko – tam se chystá čtvrtina lidí. Alespoň pětidenní letní dovolenou letos plánují dvě třetiny Čechů a necelých 60 procent z nich se do ní chystá investovat maximálně 10 tisíc korun na osobu. Zjištění vyplynula z květnového on-line průzkumu společnosti GfK na vzorku 800 dotázaných.

Kolik Čechů plánuje letos letní dovolenou?

"Letní, alespoň pětidenní, dovolenou plánují dvě třetiny Čechů, necelá čtvrtina ji určitě nebo spíše neplánuje a zbytek (9 procent) ještě není rozhodnutý. Na dovolenou se ve větší míře chystají obyvatelé velkých měst, zejména Prahy a vliv má také vzdělání. To znamená, že čím jsou lidé vzdělanější, tím spíše uvažují o dovolené," dodává Marcela Barvínková, Senior Research Consultant ze společnosti GfK.

Téměř polovina lidí bude „dovolenkovat" v Čechách

Pro téměř polovinu respondentů, kteří toto léto plánují dovolenou, je destinací číslo jedna Česká republika. Z dalších evropských destinací vede Chorvatsko (13 procent) a Slovensko (12 procent), s mírným odstupem následuje Itálie (9 procent). Mezi plánované dovolenkové destinace patří i Řecko (6 procent), Egypt, Španělsko (po 4 procentech), Bulharsko, Francie, Rakousko, Tunisko a Turecko (po 3 procentech). Mimoevropské destinace plánuje letos v rámci své dovolené navštívit přibližně desetina lidí.

Kolik plánujeme letos za letní dovolenou zaplatit?

Necelých 30 procent lidí, kteří se chystají na letošní letní dovolenou, má v plánu za ni zaplatit maximálně 5000 korun na osobu a jde zejména o domácí rekreanty. Necelá třetina plánuje utratit mezi 5000 a 10 000 korun na osobu a jde především o rekreanty, kteří se chystají do Chorvatska i Čech. Mezi 10 000 a 20 000 korun na osobu plánuje utratit více než čtvrtina a ve větší míře se jedná o starší věkové ročníky.

Témata:  dovolená

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.