Šmejdi mají nový trik na důchodce. Řekneme vám jaký

Prodat "šunty" za co nejvíc peněz v zahraničí, to je nejnovější trik pořadatelů předváděcích akcí, šmejdů. Své aktivity přesunuli za hranice kvůli tomu, že je v Česku jejich činnost pod velkým tlakem.

660
reklama

Rozhodli se proto využívat zahraničních poznávacích zájezdů s prodejem zboží. Lidé, kteří se takového zájezdu zúčastní, jsou vzhledem k neznalosti jazyka a prostředí podstatně více zranitelní a většinou koupi podlehnou.

"Lidé, kteří koupi v zahraničí podlehli, jí často zpětně litují. Zjišťují, že kvalita neodpovídá slibům, a chtějí výrobky vracet. Nevědí však, jak na to," řekl vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.

Nákupy v zahraničí často připomínají drsné scény známé z tuzemských předváděcích akcí. "Někteří klienti popisovali, že byli ponecháni samotní v továrně na koberce s několika tureckými prodejci, kteří na ně začali vyvíjet enormní tlak. Nemohli kontaktovat nikoho ze svého zájezdu a ve strachu podlehli a zboží zakoupili," popsal Tomáš Večl, ředitel Evropského spotřebitelského centra při České obchodní inspekci.

Pokud se jedná o prodej v rámci zemí Evropské unie, může podvedeným klientům efektivně pomáhat právě Evropské spotřebitelské centrum. Mimo země unie je ovšem situace obtížnější. Prodejci však zájezdy směřují právě mimo země Evropské unie, nejčastěji do Turecka či Izraele. Ačkoliv je například turecké právo na ochranu spotřebitele do určité míry sblížené s předpisy Evropské unie, nelze se zcela spolehnout na sjednocenou minimální míru ochrany, zaručenou evropským právem.

Jediná obrana před tímto útokem je dobře číst a prověřovat informace o nabízených zájezdech a na podezřelé pobyty nejezdit, případně na nich nic nekupovat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky