Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platy Čechů výrazně klesají! Podívejte se, kdo doplácí na krizi nejvíce

Platy Čechů výrazně klesají! Podívejte se, kdo doplácí na krizi nejvíce

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Během prvního čtvrtletí 2013 klesla průměrná hrubá měsíční mzda v porovnání s loňským rokem o 85 korun na 24 061 (-0,4 procenta). Po započtení vlivu zvyšování spotřebitelských cen činí propad dokonce 2,2 procent, informoval ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Nutno navíc připomenout, že většina lidí na průměrný plat nedosáhne, medián (hodnota uprostřed mzdového rozdělení) proto činil ještě o čtyři tisíce méně, tedy 20 051 korun.

„Aktuální propad průměrné mzdy lze jednoduše vysvětlit tak, že finanční prostředky, které byly nadstandardně vyplaceny na závěr loňského roku, na začátku tohoto roku schází,“ vysvětluje situaci Dalibor Holý z Odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Statistiky přitom ukázaly, že se nedařilo především lidem pracujícím v podnikatelské sféře, kterým klesla reálná mzda proti stejnému období loňského roku o 2,2 procenta. Proti tomu v nepodnikatelské oblasti se mzdy snížily prakticky jen o vliv inflace, tedy o 1,8 procenta.

„Situace na trhu práce zůstává poměrně složitá. Firmy sice již tolik nepropouští, nová místa ale ani nevytvářejí. V takové situaci se těžko požaduje zvýšení platu. Vyhověno tak bývá zpravidla jen klíčovým zaměstnancům, u nichž si firma dobře uvědomuje, jakou pro ni mají hodnotu a že v době očekávaného ekonomického oživení by je bylo velmi náročné a drahé získat,“ říká k tématu Libor Stodola, senior manažer v oddělení Poradenství pro řízení lidských zdrojů společnosti PwC.

Dodal, že situace jednotlivých podniků i v rámci odvětví se velmi liší.„V průměru letos na základě studie PwC PayWell očekáváme přibližně 2,5procentní růst mezd ve firmách. Okolo průměru by se měl pohybovat finanční sektor. Nad průměrem by mohli být zaměstnanci farmaceutického průmyslu a velké průmyslové podniky kromě automobilového průmyslu, zakončil Stodola.

Již tradičně platným zůstává rovněž pravidlo, že si muži vydělají více, než ženy. Medián platů mužů se pohyboval na úrovni 21 749 korun, zatímco u žen to bylo pouze 18 075 korun.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka navíc aktuální výsledky nedávají příliš naději na oživení spotřeby domácností, i když část letošních mezd - bonusů - byla předplacena v závěru loňského roku. "Prostor pro navyšování mezd pro letošní rok zůstává prozatím velmi omezený v důsledku nepříznivé ekonomické situace. V situaci slabších zakázek přichází na řadu tlak na snižování nákladů, a tedy i těch mzdových," nechal se slyšet Petr Dufek.

 

Témata:  platy / mzdy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.