Nebezpečí žloutenky roste! Podívejte se, jaké mimořádné příspěvky nabídly pojišťovny

Povodně, které pustoší Česko, s sebou přinášejí hrozbu mnoha nemocí, mimo jiné i žloutenky typu A. Je to onemocnění, které se šíří převážně ve vlhkém a teplém prostředí a zdrojem je nemocný, který vylučuje virus stolicí. U zdravého člověka se potom pomocí rukou přenese do úst, a tak se nakazí.

660
reklama

Při povodních jsou kontaminovány zdroje vody, potraviny a vlastně celé prostředí. Lidé by proto měli pít pouze převařenou vodu a nápoje v neporušených obalech. Konzumovat by měli jen potraviny, které jsou dobře tepelně upravené, nebo potraviny vakuově balené, u nichž také není porušen obal. Při práci by neměli zapomínat na ochranné pomůcky, zvláště na gumové rukavice. Také si musí ruce často mýt a dezinfikovat.

Nejlepší ochranou je však očkování proti žloutence. Provádí se ve třech dávkách, po první následuje za šest týdnů druhá a poslední za šest měsíců. Cena se pohybuje kolem 2200 korun. Vzhledem k masivním povodním a obavě z nákazy se Vojenská zdravotní pojišťovna rozhodla uhradit svým pojištěncům ze zatopených oblastí očkování proti žloutence typu A a B a dalším infekčním nemocem v plné výši.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se zase rozhodla přispět na vakcinaci částkou až 1300 korun a neomezuje se jen na oblasti postižené velkou vodou, ale nabídka platí pro všechny klienty VZP.

Vzhledem k tomu, že nejvíce jsou ohrožené malé děti, VZP proto v první fázi startuje s programem určeným právě těm, jimž byly dva roky, ale ještě nedovršily sedmi let. Před očkováním si rodiče dítěte musí vyzvednout na kterékoliv z poboček VZP voucher. Po aplikaci první dávky si pak rodič nebo zákonný zástupce může opět na kterékoliv pobočce pojišťovny vyzvednout příspěvek 750 korun. Tato akce potrvá do konce roku či do vyčerpání finančního limitu.

V další fázi se VZP chystá program rozšířit i pro mládež a dospělé. Pojištěnci od šestnácti let budou mít při očkování proti hepatitidě A nárok na příspěvek 850 korun. Klientům od 24 let při očkování vakcínou, která je účinná současně proti žloutence typu A i B, bude VZP vyplácet příspěvek dokonce 1300 korun. Termín, od kterého tato fáze začne, zveřejní VZP v nejbližších dnech na svých webových stránkách.

 

PojišťovnaDěti (v Kč.)Dospělí (v Kč.)
Tabulka příspěvků na očkování od zdravotních pojišťoven
OZP 1000 500
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna 1500 1500
Revírní bratrská pokladna 500 až 1000 300 až 1000
Vojenská zdravotní pojišťovna pro postižené povodní plná výše pro postižené povodní plná výše
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra 300 až 500 300 až 500
VZP 750 až 850 až 1300

 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky