Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plaťte za hypotéku méně! Spočítejte si, zda můžete ušetřit i vy

Třetina klientů hypotečních bank působících na českém trhu by mohla refinancovat svoji smlouvu a ušetřit tak desetitisíce korun. Pro Mediafax to v pondělí odhadl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl s tím, že nyní je refinancováno zhruba 30 procent smluv, kterým končí fixace.

"Přibližně stejný podíl klientů od své banky sice neodchází, ale vyjedná si u ní lepší sazbu. Zbývající třetina klientů po ukončení fixace pasivně přijme bankou zaslanou nabídku," sdělil Josef Rajdl. Podle jeho slov však v současné době nelze říci, že by banky hromadně využívaly nezájmu a neaktivity svých klientů a nabízely jim při konci fixace extrémně vysoké sazby.

Podívejte se, zda můžete na své hypotéce ušetřit i vy na http://www.penize.cz/kalkulacky/refinancovani-hypoteky

Banky si uvědomují, že finanční gramotnost jejich klientů roste. Zájem o informace je přitom přímo úměrný výši sjednané úrokové sazby. Dá se proto říci, že klienti mající smlouvu z počátku ekonomické krize (2008 až 2009), kdy se úrokové sazby u hypoték pohybovaly v průměru mezi 5,5 až šesti procenty, se zajímají o možnost refinancování své hypotéky více. Aktuálně se totiž průměrná úroková sazba u hypoték posunula na nové historické minimum, 3,08 procenta, v reakci na jarní akce bank. O refinancování své smlouvy se proto nyní zajímají především lidé, kteří si sjednali smlouvu s klasickou pětiletou fixací v době, kdy byly hypotéky nejdražší.

"U většiny pasivních klientů sice platí, že by vyjednáváním či refinancováním ušetřili, nicméně vzhledem k podmínkám na trhu je i bankou nabídnutá sazba výrazně nižší než sazba původní, a proto se příliš nestarají," vysvětlil Rajdl.

Přesná čísla refinancovaných úvěrů za český hypoteční trh podle tiskové mluvčí Hypoteční banky Kateřiny Krásové neexistují. "V březnu letošního roku však vykázal Hypoindex 23procentní podíl refinancování na nových obchodech, respektive 23 procent obchodů, které mají jiný účel než koupi nebo výstavbu nemovitosti. Rovněž naše hodnoty kopírují vývoj trhu," uvedla mluvčí s tím, že letos očekává další mírné zvýšení zájmu o refinancování hypoték. "Jejich podíl se bude pravděpodobně pohybovat kolem úrovně 25 procent," doplnila Krásová.

Statistiky také ukazují, že zájem o hypotéky stále roste. Hypoteční trh v roce 2012 vzrostl meziročně o více než dvě procenta a dosáhl objemu 121,6 miliardy korun. V uplynulém roce financovalo své bydlení prostřednictvím hypotečního úvěru přes 73 tisíc převážně českých klientů. "Podíl hypotečních úvěrů poskytnutých osobám jiné než české národnosti činí šest procent na našem portfoliu," nechala se slyšet Kateřina Krásová.

Témata:  hypotéky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy