Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny benzinu a nafty tento týden: Další zdražení?

Ceny benzinu a nafty tento týden: Další zdražení?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Během nadcházejícího týdne očekávají ekonomové stagnaci nebo mírné snížení cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Minulý týden přitom zdražil benzin o 33 haléřů na 35,76 koruny a nafta o 28 haléřů na 35,16 koruny za litr, uvedla v pondělí prostřednictvím statistik CCS společnost Colosseum.

Za očekávanou stagnací cen benzinu a nafty stojí podle analytiků vývoj na trhu s černým zlatem, kde v minulém týdnu zlevnila ropa typu Brent poté, co se odrazila od hranice 105 dolarů za barel. "Za klesající ceny můžou vysoké zásoby ropy v USA společně s horším výhledem celosvětového ekonomického růstu. Například Banka JPMorgan Chase & Co. snížila odhad letošního ekonomického růstu Číny z předešlých 7,8 procent o 0,2 procentního bodu na 7,6 procenta," vysvětlil analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička.

Průměrná cena benzinu na trhu v Rotterdamu přitom minulý týden vzrostla o jedno procento, nafta naopak zlevnila o 0,13 procenta. Svůj vliv má však také situace na měnových trzích, kde posílila koruna vůči dolaru o 1,2 procenta. "Proto v tomto týdnu očekáváme zastavení zdražování pohonných hmot na českých čerpacích stanicích," uzavřel Jedlička.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy