Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hypotéka je závazek téměř na celý život. Na co si dát pozor?

Opatřit si vlastní bydlení je zpravidla jedním z nejdůležitějších životních cílů. Jelikož ale většina mladých lidí a rodin nemá dostatek peněz, aby si mohli dům či byt prostě koupit, často si půjčují milionové částky a zadlužují se na desítky let formou hypotéky. Pokud o jejím pořízení uvažujete, Finanční rádce vám pomůže vybrat takovou, která pro vás bude nejmenším životním břemenem.

Pokud si už hypotéku pořídíme, musíme počítat s tím, že ovlivní naší finanční situaci takřka po celý život. Před tím, než tento krok uděláme, bychom si ale měli vše řádně promyslet.

"Měli bychom si uvědomit, kolik peněz chceme ze svého rozpočtu investovat do bydlení a kolik peněz na ostatní věci. Například na studia dětí, na svůj vlastní důchod a na finanční rezervy. Nemělo by se stávat, že na bydlení vydáme všechny své volné měsíční prostředky a pak nám nezbude ani na rezervu ani na spoření pro děti ani na koupi auta či dovolení. Hlídejme si, aby naše vysněné bydlení nebylo nad naše možnosti," popisuje Petr Syrový z Finančního rádce.

Při pořizování vlastního bydlení bychom měli mít na paměti i stabilitu našich budoucích financí. Důležité je se připravit na nejrůznější rizika, která nás mohou během splácení potkat. Proto odborníci doporučují mít nějaké peníze v rezervě pro případ, že bychom například krátkodobě přišli o práci či měli po několik měsíců jiná nečekaná vydání.

"Pokud vypadne příjem, splácíte hypotéku z rezervy. Pokud ji nemáte a nejste schopni úvěr splácet, je potřeba o tom jednat s bankou a individuálně se domluvit. Snažte se ale této situaci předejít," zdůraznil Syrový.

Případný dlouhodobý výpadek příjmů, jako je třeba invalidita, je pak dobré si ošetřit například pomocí pojištění invalidity. Nezapomínejme totiž na to, že většinou za hypotéku ručíme právě naším domovem a bylo by nešťastné kvůli neschopnosti hypotéku splácet přijít o střechu nad hlavou.

Jelikož je hypotéka vlastně půjčkou, která se většinou splácí několik desetiletí, může nám výběr té nejvýhodnější ušetřit i poměrně velké peníze. Pořádně se zorientovat v nabídkách jednotlivých poskytovatelů je tak naprostou nezbytností.

Témata:  hypotéky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy