Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další debakl vlády na obzoru. Druhý pilíř je propadák

Další debakl vlády na obzoru. Druhý pilíř je propadák

Foto: DataLife

Důchodová reforma je zatím pořádný propadák. Banky očekávali příval statisíců klientů do druhého pilíře, ti jsou ale zatím v nedohlednu.

V Centrálním registru smluv, který vznikl kvůli smlouvám o vstupu do druhého pilíře, je podle dat zveřejněných serverem Týden.cz 25 534 smluv. Dalších přibližně 1 100 jich čeká na schválení.

To je ale obrovský propadák. Do druhého pilíře mohli lidé začít vstupovat od začátku nového roku. Bankovní domy, které zřídili speciální fondy pro druhý pilíř, pak očekávali, a mnohé dodnes očekávají, že do půli roku budou mít kolem půl milionu klientů.

Důvod k optimismu bankéřům přidával fakt, že lidé nad 35 let mohou smlouvu uzavřít pouze do půli roku. Zatím se ale jejich optimismus nenaplňuje a nejspíš všechny čeká pořádné zklamání.

Nízký zájem o druhý pilíř může být způsoben nejen nevýhodností pro nízkopříjmové skupiny občanů, ale také špatným mediálním obrazem druhého pilíře. K tomu ČSSD oznámila, že důchodovou reformu rozcupuje na kousky, pokud se dostane k moci.

Témata:  důchodová reforma

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 16:08

Evropská ekonomika v 1. čtvrtletí vykázala známky oživení s 0,3 % růstem

Evropská ekonomika začala letošní rok mírným zlepšením, když v 1. čtvrtletí zaznamenala mírný růst o 0,3 % ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2023. Tento nárůst je přičítán mírnému uvolnění inflačního tlaku na spotřebitele a stagnaci německé ekonomiky, přičemž největší kontinent začíná ukazovat skromné známky oživení.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy