Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výrobci letadel si mnou ruce, tržby se jim zvyšují

Výrobci letadel si mnou ruce, tržby se jim zvyšují

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Členové Svazu českého leteckého průmyslu (SČLP) vloni zpětinásobili své zisky na 340 milionů korun. Jejich tržby se zvýšily o čtvrtinu díky exportu, který meziročně vzrostl o 50 procent. Největší nárůst vykázaly tržby z prodeje leteckých výrobků, vývojové práce a údržby a servisu letadlové techniky.

"Základem významného růstu do budoucna je, že firmy - stejně jako o rok dříve - investovaly třikrát krát více, než kolik vydělaly. Investice do výzkumu a vývoje vzrostly o 32 procent na 415 milionů korun," uvedl koordinátor SČLP Petr Nétek. Proti roku 2010 firmy investovaly o 329 milionů korun více.

Stejně, jako rostou tržby, se zvyšuje i počet zaměstnanců v letecké výrobě, který se stoupl o 11 procent na 3280 lidí. "Za to vděčíme především tomu, že jsou členské firmy dlouhodobě schopné získávat zakázky od významných zahraničních partnerů a nabídnout inovativní produkt," doplnil Nétek.

Svaz českého leteckého průmyslu (SČLP) sdružuje 17 leteckých výrobců, čtyři vysoké školy a dvě další instituce. Mezi hlavní činnosti členů patří výroba a integrace letadlových konstrukčních celků nebo vývoj a výroba pohonných jednotek civilních letadel.

Témata:  letectví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy