Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hypotéky jsou rekordně levné. Ideální čas na koupi bytu?

V březnu padla další historická minima u hypotečních úrokových sazeb, ty v průměru klesly na 3,17 procenta. Ne všechny banky však vyrazily do boje o zákazníky za pomoci slev již v březnu, proto se dá podle středeční informací Fincentra Hypoindex předpokládat další snížení i v dubnu.

"S příchodem jara přišlo i oživení na hypotečním trhu. Vysoký březnový objem sjednaných úvěrů byl doprovázen pohybem sazeb, které dorovnaly svá minima z konce loňského roku a naznačily, že i letos se můžeme brzy dočkat nového dna sazeb především díky jarním slevovým akcím," dodává hlavní analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Proti únoru si zákazníci u finančních domů sjednali o dva tisíce více hypotečních úvěrů více. Březnové počty se tím pádem poprvé za letošní rok přehouply přes sedmitisícovou hranici a zakončily na konečných 7134.

Hypotékám se však dařilo také z hlediska upsaných finančních objemů. Ty letos prvně vystoupaly nad úroveň 12 miliard korun, konkrétně na 12,064 miliardy, což je meziměsíčně o 3,5 miliardy více. "Klienty zřejmě lákají nejen stále klesající sazby, ale také snižující se ceny nemovitostí," uvedl Josef Rajdl.

Dodal, že dalším důvodem zvýšení počtu uzavřených smluv a jejich objemů je také garance úrokových sazeb při refinancování až rok dopředu. Banky se prakticky předhánějí, která nabídne delší záruku na nízkou sazbu. "Tím si v podstatě různě přetahují klienty s končící fixací až třeba za půl roku," zakončil analytik.

Fincentrum Hypoindex je vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, LBBW Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Témata:  hypotéky

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.