Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hypotéky jsou rekordně levné. Ideální čas na koupi bytu?

V březnu padla další historická minima u hypotečních úrokových sazeb, ty v průměru klesly na 3,17 procenta. Ne všechny banky však vyrazily do boje o zákazníky za pomoci slev již v březnu, proto se dá podle středeční informací Fincentra Hypoindex předpokládat další snížení i v dubnu.

"S příchodem jara přišlo i oživení na hypotečním trhu. Vysoký březnový objem sjednaných úvěrů byl doprovázen pohybem sazeb, které dorovnaly svá minima z konce loňského roku a naznačily, že i letos se můžeme brzy dočkat nového dna sazeb především díky jarním slevovým akcím," dodává hlavní analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Proti únoru si zákazníci u finančních domů sjednali o dva tisíce více hypotečních úvěrů více. Březnové počty se tím pádem poprvé za letošní rok přehouply přes sedmitisícovou hranici a zakončily na konečných 7134.

Hypotékám se však dařilo také z hlediska upsaných finančních objemů. Ty letos prvně vystoupaly nad úroveň 12 miliard korun, konkrétně na 12,064 miliardy, což je meziměsíčně o 3,5 miliardy více. "Klienty zřejmě lákají nejen stále klesající sazby, ale také snižující se ceny nemovitostí," uvedl Josef Rajdl.

Dodal, že dalším důvodem zvýšení počtu uzavřených smluv a jejich objemů je také garance úrokových sazeb při refinancování až rok dopředu. Banky se prakticky předhánějí, která nabídne delší záruku na nízkou sazbu. "Tím si v podstatě různě přetahují klienty s končící fixací až třeba za půl roku," zakončil analytik.

Fincentrum Hypoindex je vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, Equa bank, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, LBBW Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Témata:  hypotéky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.