Šéfka úřadu šlápla mafiánům na kuří oko. A jde jí o život

Šéfce Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové (56) jde zřejmě o život. Musela si dokonce pořídit celý tým nabušených ochránců.

reklama

Ostří hoši, kteří jí obklopují se o její bezpečnost starají zhruba od 5. dubna, toto datum není náhodné, v ten den se totiž sešla Bezpečnostní rada státu. Ta se v čele s premiérem Nečasem zabývala problematikou solární energie. Řešili tuto problematiku z hlediska energetické bezpečnosti a zvyšováním agresivity a nátlaků některých kruhů.

A proč jde teď Vitáskové o život? Důvodem je její kritika solární byznysu. Po jejím nástupu do úřadu si nechala zpracovat hloubkový audit, který odhalil, že někteří pracovníci ERÚ postupovali zřejmě nezákonně při stanovování výkupních cen solární energie. Škody mohou dosáhnout desítky miliard korun. Předražená solární energie stojí každou českou rodinu 712 korun ročně navíc a to právě kvůli těmto přemrštěným výkupním cenám.

ERÚ teď navíc vysílá na solární elektrárny anonymními majiteli speciální kontrolní tým zvaný „Rychlé šípy". Ten se bude zajišťovat, zda dodržují podmínky přidělených licencí, a čerpají tak oprávněně obří státní dotace.

Tvrdá kritika Vitáskové a její tlak na snížení cen elektřiny zřejmě není pochuti solárním kmotrům. Ti teď musí podle zákona na své náklady odstranit panely, které byly na trh uvedeny před 1.1. 2013.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky