Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šok! NKÚ odhaluje rozkrádání státních peněz, sám ale tuneluje!

Šok! NKÚ odhaluje rozkrádání státních peněz, sám ale tuneluje!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nejvyšší kontrolní úřad, který odhaluje nehospodárné užívání státních peněz, teď sám čelí podezření z tunelářství. Společnost CPI, pronajímatel současného sídla NKÚ v pražských Holešovicích, hodlá podat na úřad trestní oznámení, že si vybral dražší variantu nového sídla.

Podle CPI úřad nereaguje na nabídku snížení nájemného. Dosud činí 45 milionů ročně, to CPI srazilo na 19,9 milionů s tím, že je ochotno sestoupit až na 16,7 milionů ročně. Podle generálního ředitele Zdeňka Havelky na novou nabídku NKÚ nereagovalo a mermomocí se snaží protlačit variantu nákupu budovy po zkrachovalé společnosti Sazka. Tady výše kupní ceny dosahuje 300 milionů, dále bude potřeba investovat do modernizace, nicméně NKÚ pracuje s tím, že stát pak bude disponovat vlastní, stálou budovou.

CPI tvrdí, že NKÚ předkládá Kontrolnímu výboru Poslanecké sněmovny účelově nevybírané informace tak, aby koupě budovy Sazky vypadala jako nejekonomičtější a nejvýhodnější řešení.

"Myslím, že se tu připravuje obrovský tunel a krádež za bílého dne. Místo, aby NKÚ využil komplikované situace pronajímatelů na trhu a zatlačil na lepší podmínky, tak chce vybrat nejméně vhodné a nejméně ekonomické řešení," zlobí se generální ředitel Havelka.

Posudek pro NKÚ zpracovalo České vysoké učení technické v Praze. Operuje tu i s variantou, že by úřad využil polovinu kapacity budovy Sazky, protože celá je pro potřeby NKÚ zbytečně velká. Sama zpráva upozorňuje, že poloviční náklady jsou teoretickým konstruktem: kdyby se muselo modernizovat, není možné udělat technickou obměnu jen v polovině budovy, opravit se musí celek. Stejně tak by stát platit za celou budovu. Polovinu budovy by pak mohla a měla využít nějaká další státní instituce, takže nelze hovořit o tom, že by se vynaložené náklady vracely v podobě nájmu od soukromého partnera.

"Poslední nabídka z února tohoto roku na prodloužení pronájmu prostor NKÚ zněla na 19,9 milionů korun ročně. NKÚ na ni dodnes nijak nereagoval a Kontrolní výbor i vláda se tváří, jako by tato nabídka vůbec neexistovala. Vzhledem k možné redukci pronajatých ploch bychom se dostali až na roční nájemné ve výši 16,9 milionů korun. NKÚ je pochopitelně velmi dobrý nájemce a je v situaci, kdy si může v podstatě podmínky diktovat. Proč této role nevyužívá a namísto toho volí nejdražší variantu, lze spekulovat," naznačil Havelka.

Na některé nesrovnalosti upozorňuje i expertíza ČVUT: například co se týče odhadovaných kapitálových a investičních nákladů. Jedná se tu o tři nabídky na koupi nemovitosti: Prague Marina Office Center, budova Sazky a Office Center SAP. U SAP a Sazky upozorňují odborníci z ČVUT, že čísla neodpovídají realitě. "Zpráva pro NKÚ je zpracována zjevně bez znalostí stavu konstrukcí a vybavení posuzovaných objektů (pro objekty SAP a SAZKA). Domníváme se, že náklady na výměnu, opravu důležitých technologií a významné opravy jsou výrazně podhodnoceny," varuje zpráva.

Výhodnost nabídky ovšem není upozaděna jen v případě pronájmu. Pokud NKÚ usiluje o pořízení vlastního stálého sídla, jsou nejvhodnější SAP a Sazka, Prague Marina v posudku vykazuje daleko nejvyšší čísla. Kupní cena SAP je 240,425 milionů, u Sazky 300 milionů. Pořízení budovy SAP je podle expertízy o pouhé dva miliony výhodnější – v dlouhodobém ekonomickém horizontu desíti let – než setrvání v nájmu v Holešovicích.

Sazka se pak vyplatí jen při teoretickém polovičním využití, ovšem platí, že není možné zaplatit jen polovinu ceny a modernizovat polovinu nemovitosti. V přepočtu na nájemné vypadá situace stejně: u SAP jde o 25,5 milionu ročně, u Sazky 53,6 milionu – pod reálně nabízených 19,9 milionu se Sazka dostává jen v hypotetickém rozpůlení, kdy by platila suma 18,3 milionu.

Čas na rozhodnutí se přitom krátí, NKÚ vyprší holešovický nájem k 30. září letošního roku. Kdyby měly výběr budovy zdržovat soudní tahanice o to, zda úřad postupuje v souladu se zákonem, může se stát, že mu nezbude než alespoň provizorně stávající nájem prodloužit. Viceprezident NKÚ Miloslav Kala upozornil, že je nutné přijmout rozhodnutí a naplánovat finanční plnění do poloviny dubna. Pak už nebude reálné úřad přestěhovat, aniž by nastal výpadek v jeho činnosti.

Témata:  NKÚ

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.